Sendify

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Läs mer

Import till Sverige – smidigt och snabbt!

När du för in en vara till Sverige från ett annat land, importerar du en vara till Sverige. Import av varor har blivit allt större i och med digitaliseringen, då fler köper och säljer varor från andra länder över nätet. Vad betyder det för dig? Om ditt företag importerar från ett annat land, är det viktigt att du har koll på vilka regler som gäller, för att du ska undvika att begå onödiga misstag. Här nedan går vi igenom de viktigaste reglerna vid import, så att du kan börja importera mer effektivt!

Hur importerar jag pall billigt?

Med Sendify kan du importera flera olika typer av pall, så som halvpall, helpall, specialpall och stora partisändningar. Hur mycket det kostar för dig att importera pall beror på din palls mått, vikt, ledtid och destination. Importerar du från en destination som ligger långt bort, till exempel från Kina, kan det alltså bli lite dyrare. Det är därför extra bra att jämföra fraktpriser mellan olika fraktbolag när du importerar pall från en destination som ligger långt bort, till exempel i Sendify.

Bokningssystem
Jämför, boka och spåra alla frakter i ett system
Fraktavtal
Över 20 fraktavtal med 5 transportörer
Logistiksupport
Snabb hjälp genom vår chat eller på telefon
Kostnadsfritt
Betala endast för det du skickar

Hur fungerar det att importera från ett EU-land till Sverige?

Om du importerar från ett EU-land till Sverige behöver du i regel inte betala tull. Anledningen till varför du inte behöver betala tull för import inom EU, är att det är fri handel mellan EU:s medlemsländer, så länge varan du importerar är en unionsvara. En unionsvara är en vara som har förtullats i EU eller som har tillverkats i EU, och för dessa varor är det alltid fri handel inom EU. I praktiken är det därför lika enkelt att skicka från Malmö som från Tyskland, då Tyskland är medlem i EU.

Är du osäker på om varan du importerar från ett EU-land är en unionsvara? Börja med att kolla var varan har tillverkats. Är det så att varan har tillverkats utanför EU, kan du kolla om varan har förtullats. Om varan har förtullats räknas det som en unionsvara och du kan då importera varan tullfritt till Sverige!

Hur fungerar det att importera från ett land utanför EU?

Om du importerar från ett land utanför EU till Sverige, till exempel om du importerar från Kina, behöver mottagaren av frakten i regel alltid betala tull. Anledningen till varför mottagaren behöver betala tull för att föra in en vara i EU är för att det inte är fri handel mellan EU och utomstående länder. Du kan dock få tullfrihet eller tullnedsättning för varor som skickas från länder som EU har handelsavtal med, som exempelvis Singapore. På Tullverkets hemsida kan du se vilka länder som EU har handelsavtal med och vilka regler som gäller för respektive land. Om du vill läsa mer om vad som gäller kring tull, kan du ta en titt på vår tull-guide eller gå in på Tullverkets hemsida.

Ska du importera från ett land som inte är medlem i EU? Tänk på att tullavgiften sällan ingår i din fraktkostnad när du bokar med en transportör eller fraktbokningstjänst. Om du är nyfiken på vad din tullavgift blir, kan du enkelt räkna ut det på Tullverkets hemsida!

Oavsett så blir vi mer effektiva med vår tid, vilket indirekt betyder att vi sparar pengar.

Rasmus Hammarstrand, Projektledare hos Ink n Art

Kan jag skicka spårbart när jag importerar till Sverige?

Du kan alltid skicka spårbart när du importerar till Sverige med Sendify. I vår digitala fraktbokningstjänst kan du spåra din sändning med hjälp av respektive transportörs spårning. Om du har ett fraktavtal och importerar med DHL genom Sendify, kommer alltså vår tjänst att visa DHL:s interna spårning av din sändning. Du behöver därför inte byta system för att spåra din sändning när du importerar med Sendify, utan du kan alltid spåra din sändning direkt i Sendifys system. Smidigt, eller hur?

Letar du efter smidigare import?

Genom att registrera ett gratis konto hos Sendify kan du direkt jämföra olika importalternativ.

Registrera dig gratis och se ditt fraktpris

Vad är viktigt att tänka på när man importerar varor?

Vad som är viktigt att tänka på när du importerar, beror på om du importerar från ett land inom EU eller utanför EU. Oavsett vilket land du importerar från, kan det vara bra att ha koll på särskilda importregler. Kanske funderar du på att börja importera från ett land utanför EU och bli ett importföretag? Här nedan listar vi kortfattat de viktigaste reglerna för att det ska bli enklare för dig att importera!

Betala din moms
När du importerar från ett land utanför EU behöver mottagaren av frakten alltid betala moms, vilket är en mervärdesskatt. Med andra ord behöver mottagaren betala skatt för att få föra in en vara utifrån EU till Sverige. Om du är ett momsregistrerat företag betalas momsen till Skatteverket, är du inte ett momsregistrerat företag betalas istället momsen till Tullverket. Tänk på att momsen inte ingår i ditt fraktpris utan det är en extra kostnad som du behöver räkna med.

Kolla upp varukoden
Alla varor har unika varukoder som bestämmer vad du ska betala i tull. För att säkerställa att du inte betalar för lite eller för mycket i tull, kan det vara bra att kolla upp vilken varukod varan som du importerar har. Varukoden består av 8-10 siffror, där siffergrupperingarna har olika namn:

HS-nummer: Består av de 4 första siffrorna i varukoden.

HS-undernummer: Består av de 6 första siffrorna i varukoden.

KN-nummer: Är en 8-siffrig varukod.

Taric-nummer: Är den fullständiga varukoden med 10 siffror.

Registrera dig som importör
För att få importera till EU och Sverige behöver ditt företag vara registrerat som importör och ha ett EORI- nummer. EORI står för Economic Operator Registration and Organization och du kan enkelt ansöka om ett sådant nummer på Tullverkets hemsida. Det enda du behöver för att ansöka om ett EORI-nummer är en digital e-legitimation, sedan får du vanligtvis ditt EORI-nummer inom en timma!

Deklarera din import
När du importerar en vara till Sverige från ett land utanför EU, måste du lämna en tulldeklaration till Tullverket. I tulldeklarationen uppger du vilka varor du tänkt importera, värdet av dessa och vilka avgifter du ska betala, sedan lämnar du in deklarationen digitalt på Tullverkets hemsida eller fysiskt genom att skicka in en blankett. Är du osäker på hur du fyller i en tulldeklaration? På Tullverkets hemsida förklarar de hur du ska göra!

Vad innebär importrestriktion?

Vissa varor har en importrestriktion vilket betyder att du behöver ansöka om licenser och tillstånd från en berörd myndighet för att få föra in varan i Sverige och EU. Dessa varor är exempelvis alkohol, foder och läkemedel. Anledningen till att vissa varor har importrestriktioner är framförallt för att skydda miljön och människan från varor som kan vara skadliga. För att få tillstånd till att importera en vara med importrestriktion, behöver du därför ansöka om ett tillstånd hos en ansvarig myndighet. Ska du importera alkohol till Sverige ska du ansöka om ett tillstånd hos Livsmedelsverket. Importerar du foder ansöker du om ett tillstånd hos Jordbruksverket och importerar du läkemedel ansöker du om tillstånd hos Läkemedelsverket.

Är du osäker på om din vara har en importrestriktion? Vet du inte vilken myndighet du ska ansöka om tillstånd hos för din vara? Lugn, på Tullverkets hemsida listar dem alla varor med importrestriktion och vart du ansöker om tillstånd för dem!

Dags att börja importera?

Hoppas att du gillade den här sidan om import. Om du är nyfiken på Sendify är det bara att klicka nedan.

Registrera dig gratis och se ditt fraktpris