Det finns roligare saker än fraktavtal

Senast uppdaterad: 2019-09-05

Här är den ultimata guiden för dig som vill ha tid till annat

Sendifys logotyp mot en ljusblå bakgrund

Hos Sendify slipper du tänka på fraktavtal

Genom att registrera dig gratis för vår fraktbokningstjänst får du direkt tillgång till fraktavtal över hela världen. Du betalar enbart för det du skickar.

Registrera dig gratis och se ditt fraktpris

Så tar du del av de bästa fraktavtalen

Frakt kan vara både krångligt och dyrt för företag, e-handlare och webshoppar, därför gäller det att ha bra fraktavtal för smidiga fraktlösningar. Ibland behövs till och med flera avtal för att täcka upp alla behov av import, export och express. Så hur bra vore det inte att ha flera avtal samlade på ett och samma ställe att ta del av utan att själv behöva förhandla?

TA-system

Jämför, boka och spåra din frakt

Fraktavtal

Över 20 fraktavtal med 5 transportörer

Logistiksupport

Vi finns på chat och telefon för dig

Kostnadsfritt

Betala bara för det du skickar

Vad är ett fraktavtal?

Import, paket, pall, export, express, stycke; det finns ett fraktavtal för allt och för alla med transportbehov. Billiga fraktavtal baseras på fraktvanor och innebär reducerade prislistor. Förhållandet  mellan fraktvolym och pris är normalt sättstegrande, vilket borde innebär att ju mer du skickar desto billigare blir det, men ibland är det inte fallet – läs mer nedan varför.   Ingen transportör är bäst på allt och ofta är det gynnsamt att ha flera fraktavtal med olika transportörer. Exempelvis kan transportör A vara suveräna på paket inom Europa och transportör B är starkare på att hantera pallfrakt. Det går att teckna flera avtal hos en transportör, men att utnyttja varje transportörs styrkor och knyta avtal med flera av dem kan bli riktigt fördelaktigt. Fraktavtal kan tecknas med de flesta transportörer, inklusive UPS, TNT, FedEX, DHL, DSV, Schenker, Bring, Postnord osv.

Minimum brukar man säga är 5-10 sändningar per månad när man tecknar avtal med de största transportörerna. Om man skickar mindre frakt än den volym som avtalen är baserade på så kan transportörerna höja priserna till en nivå som matchar dina volymer. För större koncerner med ramavtal kan motprestationer vävas in i avtalet och företagen kan bli ekonomiskt straffade om de inte når upp till den lovade volymen.

Jämför fraktavtal - här är dina alternativ

Kunskap, research och förhandlingsteknik är vägen till bra fraktavtal. Priset är inte alltid den avgörande komponenten för ditt bästa fraktavtal. Bra service, generösa upphämtningstider och smidiga bokningssystem kan vara minst lika intressant. Här listar vi några olika sätt att ta del av fraktavtal:

Förhandla direkt hos transportören – billigast men kanske inte bäst
Att förhandla och teckna egna fraktavtal direkt med transportören har sina fördelar men också fallgropar. Lönsamhet uppnås om du har stora, jämna volymer med samma typ av sändningar. Med spridda och varierande fraktvanor kan du behöva teckna flera typer av avtal med olika transportörer för att täcka upp alla behov. Viktigt även att tänka på är att du i detta fall är bunden att använda transportörens bokningssystem som kan vara mer än bristfälligt, speciellt om du har flera avtal och är osäker på vilket passar bäst för just din sändning. Samtidigt som det är krångligt att jämföra fraktlösningar från en och samma transportör, så är det ännu svårare att bilda en uppfattning om hur den prisbild man fått från transportören står sig mot andra lösningar. Börjar du experimentera runt och testar andra alternativ så påverkar det volymen mot din ursprungliga transportör och de kan reagera med att höja prislistan.

Läs mer:  Transportbolag

Fraktnätverk – att köpa fraktavtal
Detta är enkel genväg till fraktavtal, men det har ett pris. Fraktavtal via fraktnätverk är dock allt som oftast förenat med startkostnad, årsavgift och bindningstid men i utbyte tar du som användare del av reducerade fraktpriser och eventuellt andra rabatter. Fraktpriserna som ser lockande ut till en början men kan snabbt bli kostsamma när du slår ut alla avgifter på din fraktvolym.   Även här blir du bunden till att använda bokningssystemen som nätverkets partners tillhandahåller. Detta innebär ofta en krånglig, tidskrävande bokningsprocess och svårigheter att få kontroll över din logistik.

Jämför fraktavtal med kombinerat TA-system och fraktnätverk
Sendify och andra logistikpartners erbjuder kombinationer av TA-system och fraktavtal. Detta innebär att du slipper förhandla fraktavtal eller köpa färdigförhandlade. Tjänsterna är fria från startavgifter, månadskostnader eller bindningstider vilket betyder att du betalar bara för det du skickar. Att du har ett TA-system kombinerat gör att du kan spara både tid och pengar när kommer till bokningen och administrationen av frakten.

Vi får alla tillgängliga alternativ direkt i systemet, bara ett klick bort. Det enda jag behöver göra är att välja – vill jag ha det billigaste eller snabbaste alternativet?

Henrik Karlsson, Key Account Manager på VANS

Ge dig in i förhandlingen, men se upp för fallgroparna

När du förhandlar dina egna fraktavtal går du tillsammans med transportören igenom din frakthistorik, volymer och prognos för det närmsta året, sen presenterar transportören ett pris. Här uppstår förhandlingarna om du som kund inte känner dig nöjd med det priset transportören kan erbjuda dig och det kan kompromissas med avgifter och tillägg tills dess att båda parter är nöjda. Därefter är fraktavtalen giltiga, vanligtvis i ett till två år, tills du väljer att avsluta avtalet genom att du helt enkelt slutar frakta med transportören eller tills att du får ett ännu bättre avtal.

De initiala förhandlingarna är oftast de lättaste. Omförhandlingar kan vara mer komplicerade. Förutsättningarna kan vara förändrade, gränserna omdefinierade eller kraven nya som skapar andra villkor för tecknandet av avtalen.

På Sendify förhandlar vi på samma sätt med transportörerna. Men vi har två fördelar: Våra säljare är erfarna förhandlare och vi har ett stort nätverk av användare med  stora volymer av frakt går genom oss. I och med att vi hanterar mycket större volymer än vad en enskild användare gör så kan vi också sätta större press på transportörerna och avtala lägre priser.   Prislappen på ditt avtal är bara halva sanningen, det kommer mer. Tillägg och avgifter är en post att se upp för. Det är lätt att missa dessa kostnader som inte alltid presenteras tydligt av transportörerna och som kan leda till mycket högre kostnader än förväntat. I vårt TA-system vägs alla förutsägbara tillägg in i priserna som presenteras och du slipper bli överraskad.

Dags att förenkla er företagsfrakt?

Hoppas att du gillade den här sidan om fraktavtal. Om du är nyfiken på Sendify är det bara att klicka nedan.

Dela den här sidan

Tipsa ditt nätverk av småföretagare om denna sida, så att fler kan skicka enklare och med bättre priser.