Exportera?
Lugn, vi har samlat allt du behöver veta

Du har glömt att välja ett land i listan
Du har glömt att välja ett land i listan
Du har inte valt godstyp än
Du måste skriva in en godsvikt
Minst ett av länderna måste vara Sverige. Antingen inrikes, import till Sverige eller export från Sverige.

Senast uppdaterad: 2020-09-22

Vad skall man tänka på när man exporterar varor till utlandet? Hur fungerar det med tull? På den här sidan guidar vi dig steg för steg till enklare export och hur Sendify kan hjälpa ditt företag att hitta de billigaste priserna för din export.

Sendifys logotyp mot en ljusblå bakgrund

Exportera varor med billiga fraktpriser

Genom att registrera ett kostnadsfritt konto hos Sendify får du tillgång till billiga fraktpriser med ledande fraktbolag. På bara några minuter bokar du din export. Smidigt, som det skall vara!

Registrera dig gratis och se ditt fraktpris

Hur gör jag för att exportera varor enkelt och billigt?

När du ska exportera varor kan du antingen vända dig direkt till ett fraktbolag eller använda en fraktbokningstjänst som Sendify. Om du väljer att vända dig direkt till ett fraktbolag, måste du vara beredd på att förhandla fram fraktpriser för din export. Om du har stora fraktvolymer har du chans till bra priser, om inte, är det svårt. Fraktpriset baseras nämligen på dina förväntade volymer, och om de är små, kan du garanterat hitta bättre priser någon annan stans.

Just därför har över 6 000 företag bokat frakt med Sendify. Vi är nämligen specialister på frakt för just företag som har varierande fraktvolymer. Kanske skickar du mest inrikes? Men vill testa att exportera till en ny marknad? Då är Sendify perfekt! Eftersom vi har fraktavtal med DHL, FedEx, DSV, UPS och TNT, kan du skicka både pall, paket och stycke – precis så lite eller mycket du behöver. Du bokar alltid med färdigförhandlade fraktpriser och systemet visar dig automatiskt de billigaste och snabbaste alternativen för din export.

Bokningssystem

Jämför, boka och spåra alla frakter i ett system

Fraktavtal

Över 20 fraktavtal, med 5 transportörer

Logistiksupport

Snabb hjälp genom vår chat eller på telefon

Kostnadsfritt

Betala endast för det du skickar

Exportera varor inom EU

För att det skall vara enkelt med export och import inom EU, har EU fri rörlighet av varor. I regel behöver du alltså inte ta hänsyn till några tullregler när du skickar paket inom EU. Det enda undantaget på detta är olika typer av varor som kan vara hälsovådliga, såsom vapen, narkotika, läkemedel, alkohol eller tobak.

Varor som ska exporteras till land som EU har frihandelsavtal med kan innebära lägre tull eller tullfrihet för varan. För att detta ska gås igenom måste varorna ha sitt ursprung i EU och rätt ursprungsintyg och uppfylla villkoren i frihandelsavtalen.

Export utanför EU? Så fyller du i en tullfaktura

För tullpliktigt gods ska du alltid fylla i en tullfaktura. En korrekt ifylld tullfaktura är din största garanti för att tullhanteringen av godset sker snabbt och enkelt. Handskrivna fakturor godtas inte av de allra flesta länders tullverk. Om din faktura inte är korrekt ifylld, riskerar du att ditt gods stoppas i tullen i mottagarlandet och det resulterar i onödiga merkostnader.

Verkar det krångligt?

Lugn! I Sendify säger systemet till dig när du behöver en tullfaktura, och dokumentet finns tillgängligt för dig att fylla i direkt vid bokning. Tullfakturan är antingen en Proformafaktura eller en Commercial Invoice.

1. Om din frakt inte gäller en försäljning, måste du bifoga en Proformafaktura. Den hittar du också automatiskt i Sendify när du bokar frakten.

2. Om du köper eller säljer en vara utanför EU måste du bifoga en Commercial Invoice, på svenska en handelsfaktura. Den finns också tillgänglig när du bokar med Sendify.

Temporär export
Om du exporterar temporärt så innebär det att du antingen tar med dig eller skickar varor till ett land utanför EU under en begränsad tid. Det kan exempelvis vara verktyg, utställningsvaror eller provkollektioner. Med temporär export får du möjligheten att återimportera dina varor utan tull och importmoms. När varorna ska fraktas tillbaka till Sverige meddelar du det andra landets tullmyndighet om återexport och tillbaka i Sverige anmäler du varan får återimport till svenska Tullverket.

Fyra saker att tänka på vid export

1. Varukoden
Alla varor har unika varukoder som reglerar tullsats, avgifter, bestämmelser och statistik. Varukoden, det s.k. Tariffnumret, utgörs av åtta till tio siffror i exportdeklarationen. De olika siffergrupperingarna har olika namn;

– HS-nummer: de fyra första siffrorna

– HS-undernummer: de sex första siffrorna

– Kombinerade Nomenklaturen, KN-nummer: åttasiffriga varukoder

– Taric-nummer: den fullständiga varukoden med tio siffror. Med utgång i Taric-nummer har Tullverket tagit fram ett nationellt tullsystem, Tulltaxan, som omfattar 15 000 varukoder som klassificerar produkter utifrån användningsområde och material. Till varje avsnitt och kapitel i Tulltaxan tillkommer avgränsningar som beskriver vilka produkter som ska innefattas eller uteslutas från en avdelning, ett kapitel eller ibland HS-nummer. Som exportör är du ansvarig för att värdekoderna stämmer, även om du anlitat ett ombud. Fel koder kan innebära att du antingen betalar för lite eller för mycket i tull eller att du missar eventuellt införseltillstånd som kan behövas från andra myndigheter.

2. Ansök om tillstånd för din export
Vissa varor kräver tillstånd eller licenser från andra myndigheter vid export från Sverige och EU. Handlar du med läkemedel krävs tillstånd från Läkemedelsverket, handel med alkohol och tobak ska vara godkänt av Skatteverket eller vill du importera färsk frukt och grönsaker ska det finnas ett godkännande från Jordbruksverket. Ta därför kontakt med rätt myndighet och få ett införseltillstånd innan du börjar importera.

3. Registrera ett EORI-nummer
För att importera till EU måste ditt företag vara registrerat och ha ett EORI-nummer som du använder när du ansöker om tillstånd eller certifiering. EORI står för Economic Operator Registration and Organization, det är kostnadsfritt och ansöks om via Tullverket.

4. Deklarera din tulldeklaration digitalt
Tulldeklaration till Tullverket ska alltid lämnas digitalt vid export. Du uppger vilka varor du tänkt exportera och värdet av dessa. Antingen gör du det själv, eller så kan du anlita ett ombud som hjälper dig. För att Tullverket ska godkänna din export måste du begära klarering. Vid klarering visar du upp ditt tull-ID på ett exporttullkontor. Din vara måste vara tillgänglig för kontroll liksom de tillstånd och licenser som eventuellt krävs. Efter klarering får du det exportföljedokument som krävs vid export. Felaktig eller utebliven Tulldeklaration är en av de vanligaste orsakerna till att frakt inte kommer fram som de ska.

Exportrestriktioner

En del varor har restriktioner kring sig som man måste ha överseende med när det kommer till export. För att skicka dessa varor krävs intyg eller licens från aktuell myndighet. Exempel på varor som kräver godkännande:

 • Radioaktivt avfall
 • Utrotningshotade djur och växter
 • Förbrukade köldmedier, t.ex. kylskåp, frysar, luftkonditioneringsanläggningar som innehållande ozonnedbrytande ämnen
 • Vapen och ammunition
 • Kulturföremål
 • Avfall

Vad betyder Incoterms?

International Commercial Terms är det internationella regelverket för global handel.  Det kompletterar köpavtalet genom att definiera regler kring vem som står för kostnaderna, från och till vilken plats transporten ska ske, om lastning och lossning ingår och när risker går över från säljare till köpare. Det finns totalt elva leveransvillkor fördelade i fyra grupper:

 • E-gruppen
  När varor hämtas upp direkt hos säljaren av köparen eller ett ombud. Ansvaret ligger på köparen.
 • F-gruppen
  Som säljare ska du leverera varorna till köparens transportmedel. Du har ansvar tills varan är lastad, därefter övergår risken till köparen som också ordnar och står för kostnaden av huvudtransporten.
 • C-gruppen
  Reglerna är desamma som i F-gruppen, men du som säljare ordnar och står för kostnaden för huvudtransporten. Men risken övergår fortfarande till köparen när varan är lastad.
 • D-gruppen
  Säljaren står för alla kostnader och risker tills varorna har levererats till köparen.

Oavsett så blir vi mer effektiva med vår tid, vilket indirekt betyder att vi sparar pengar.

Rasmus Hammarstrand, Projektledare hos Ink n Art

Dags att börja exportera?

Hoppas att du gillade den här sidan om export. Om du är nyfiken på Sendify är det bara att klicka nedan.