Exportera till Norge

Ska du exportera till Norge? Tusentals företagare använder idag Sendify för att skicka gods, där många av dem exporterar till Norge. Registrera ett kostnadsfritt konto och boka din export till Norge idag.

Kom igång
from country
Du måste skriva in en godsvikt
no flag image
Please select a country
Du har inte valt godstyp än
Du måste skriva in en godsvikt

Jämför fraktlösningar från:

DHL logo
DSV logo
UPS logo
Fedex logo
TNT logo
Sendify Freight logo
Minst ett av länderna måste vara Sverige. Antingen inrikes, import till Sverige eller export från Sverige.

Exportera till Norge

Ska du exportera till Norge? Tusentals företagare använder idag Sendify för att skicka gods, där många av dem exporterar till Norge. Registrera ett kostnadsfritt konto och boka din export till Norge idag.

Kom igång
from country
Du måste skriva in en godsvikt
no flag image
Please select a country
Du har inte valt godstyp än
Du måste skriva in en godsvikt

Jämför fraktlösningar från:

DHL logo
DSV logo
UPS logo
Fedex logo
TNT logo
Sendify Freight logo
Minst ett av länderna måste vara Sverige. Antingen inrikes, import till Sverige eller export från Sverige.

Hur exporterar jag till Norge med Sendify?

Exportera till Norge direkt med ett fraktbolag
De flesta fraktbolag i Sverige exporterar till Norge och de har ofta bra fraktpriser för stora företag. Är du däremot ett mindre eller medelstort företag, kan det vara svårare att få bra priser. Anledningen är att småföretagare ofta har för små fraktvolymer, för att faktiskt få bra priser hos fraktbolagen. Dessutom behöver du ta kontakt och förhandla med ett flertal fraktbolag för att få en bild av hur mycket din export faktiskt kostar. Låter det som en onödigt lång process? Det tycker vi med.

Exportera till Norge med en fraktbokningstjänst

Med Sendifys digitala fraktbokningstjänst behöver du inte lägga tid på att förhandla fram bra fraktpriser. Allt är redan färdigförhandlat för dig vilket gör att du kan boka din export direkt och därmed spara både tid och pengar. I tjänsten kan du jämföra fraktpriser och tider samt boka och hantera din frakt i ett och samma system. Du kan skicka både pall, styckegods, partigods och paket till Norge med Sendify, vilket gör att tjänsten fyller de flesta typer av fraktbehov. Det enda du behöver göra är att fylla i rätt uppgifter, sen sköter systemet resten.

Vad kostar det att exportera till Norge med Sendify?

Hur mycket det kostar att exportera till Norge beror på hur stor din sändning är och vart du skickar. Allt ingår i det pris som du får upp i Sendifys system när du gör en prisberäkning, en funktion som saknas hos vanliga fraktbolag. Gör en prissökning för din sändning genom att registrera ett kostnadsfritt konto utan bindningstid i Sendify.

Finns det speciella tullregler att ta hänsyn till vid export till Norge?

Det finns vissa tullregler som du måste ha koll på innan du exporterar till Norge, vilket kan upplevas som krångligt. Därför tänkte vi förklara de viktigaste reglerna så att du är redo för att frakta till Norge.

Tull vid export till Norge

När du exporterar till Norge korsar du en tullgräns och mottagaren av frakten behöver därför i vissa fall betala tull. Men eftersom att Norge är medlem i EES råder det dock fri handel mellan Norge och Sverige, vilket gör att mottagaren inte behöver betala tull för de flesta varor. De varor som mottagaren av frakten behöver betala tull för vid export till Norge är framförallt textilier samt mat och dryck.

Moms vid export till Norge

Trots att mottagaren i de flesta fall inte behöver betala tull när du exporterar till Norge, behöver man alltid betala moms. Det här betyder att man behöver betala moms för en sändning trots att man inte behöver betala tull. För några varor behöver man dock inte betala moms som till exempel varuprover. Är du osäker på om det behövs betala moms för din sändning, besök norska tullverkets hemsida.

sendify fraktformedling header container skicka container containerfrakt frakta container brexit moms tull

Step 1

Fraktförmedling: Exportera pall och container till Norge med Sendify Freight

Med Sendify Freight kan du även skicka pall- och containerfrakt via tåg, väg, flyg och sjöfrakt, med full support från vårat fraktförmedlingsteam. Skicka en förfrågan och berätta vad du vill skicka så tar vi fram ett individuellt frakterbjudande som passar just dig.

Skicka förfrågan

Vad är en exportdeklaration?

Om du exporterar en vara till Norge behöver du ha en exportdeklaration, vilket är en handling där du deklarerar de varor som du exporterar. Vid deklaration av varor behöver du ange vilken varukod varorna som du exporterar har. Varor har olika varukoder och vilken varukod din vara har hittar du på Tullverkets hemsida. 

Allt du behöver veta om EORI och VOEC-nummer för din export till Norge

EORI
EORI- nummer är inte komplicerade att förstå sig på, däremot är det viktigt att ha koll på. Innan du exporterar till Norge måste du ansöka om ett EORI-nummer vilket är ett registreringsnummer som identifierar ditt företag. Du ansöker om ett EORI-nummer på Tullverkets hemsida.

VOEC

Är du en e-handlare som säljer till privatpersoner i Norge? Då kan VOEC (VAT on e-commerce) vara något för dig. Fördelen med att vara registrerad i VOEC-registret är att ditt företag kan ta betalt från kunden för tull och moms direkt när de genomför köpet på din webbsida. Därmed behöver kunden inte vänta på att tull- och momsfakturan ska komma, vilket gör processen mer effektiv.

Så bokar du enkelt din export till Norge med Sendify

1. När du har bokat din export till Norge kommer du att få upp två stycken tullfakturor i systemet. Här är det viktigt att du väljer rätt tullfaktura, då de används för två olika syften. Är du osäker på vilken tullfaktura du ska välja? Läs vår guide om tullfakturor så kommer du att förstå vilken du ska välja.

2. Har du valt rätt tullfaktura? Bra! Då är det dags att fylla i tullfakturan. För att undvika att din sändning stoppas i tullen är det viktigt att du fyller i rätt uppgifter. Har du fyllt i rätt uppgifter kommer du inte behöva betala en straffavgift och dina varor kommer tryggt och säkert att föras in i Norge. Är du osäker på hur du fyller i din tullfaktura, kika på vår guide om hur du fyller i en tullfaktura.

3.
När du fyller i din tullfaktura, tänk på att inte skriva för hand då tullen oftast inte godkänner handskrivna tullfakturor. Fyll i din tullfaktura digitalt istället så löser det sig.

4.
Har du fyllt i tullfakturan? Då är det dags att skriva ut 3 exemplar av tullfakturan, eftersom att transportörerna kräver det. Transportörerna tar med sig de utskrivna exemplaren av tullfakturan när de hämtar upp sändningen hos dig, vilket gör att du inte behöver skicka in fakturorna.

Exportera till Norge

Har det blivit dags att börja exportera till Norge? Med Sendify kommer du igång snabbt och du sköter all din export på ett och samma ställe.

Kom igång