Sendify

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Läs mer

Frakt till Norge? Glöm inte tull

Då Norge inte tillhör EU, behöver du betala tull när du passerar tullen i Norge. Ta därför reda på vilka tullregler som gäller när du importerar från eller exporterar till Norge, så du vet vad slutpriset för din frakt kommer att bli.

Registrera dig gratis och se ditt fraktpris

Tull i Norge

Norge är efter Tyskland, Sveriges viktigaste handelspartner. Sverige och Norge har ett intensivt utbyte av både varor och tjänster. Norge är ett EES-land vilket innebär att EU-länder behöver betala tull i Norge för de allra flesta varor. EES-avtalet innebär också att Norge följer EU:s regler när det kommer till fri rörlighet från Norge till EU-länder. Dock så innebär handel med Norge att en tullgräns korsas vilket medför en del administration som till exempel import- och exportdeklarationer, momsbetalning och i somliga fall även tull utanför EU.

Trots att Norge är ett EES-land upplever många företag att det är mycket mer komplicerat att exportera och importera till och från Norge än att skicka paket utomlands till EU-länder. Främst är det förtullning som upplevs som problematisk och kostsam när företag ska skicka gods och betala tull i Norge.

Tull utanför EU

När ditt företag ska exportera eller importera till länder som inte är medlemmar inom EU finns det olika krav som måste uppfyllas. Ett av kraven är att det förutom fraktsedel skall finnas en tullfaktura till varje försändelse.

En tullfaktura som inte är korrekt ifylld kan ställa till stora problem och medföra kostnader som enkelt går att undvika med en korrekt ifylld faktura. I värsta fall stoppas ditt gods i tullen och får inte komma in i mottagarlandet. Det är till exempel inte godkänt att skicka pall och bara beskriva innehållet som “reservdelar”. Innehåller ska alltid specificeras så exakt som möjligt och handskrivna tullfakturor godkänns inte av de allra flesta länders tullverk.

Exportera till Norge, vi hjälper dig

Vid försäljning av varor till Norge måste du betala tull för vissa varor och alltid betala införselmoms. Eftersom Norge inte är med i EU behövs en tullfaktura för all export till Norge. Kontakta oss så hjälper vår kundtjänst dig gärna med hur den ska se ut. Med Sendify kan du skicka gods över hela världen så länge du skickar från, till eller inom Sverige.

Har det blivit dags att börja boka frakt till Norge? Med Sendify kommer du igång snabbt och du sköter all din import och export på ett och samma ställe.

Registrera dig gratis och se ditt fraktpris