Tull: Vad gäller egentligen?
Tull: Vad gäller egentligen?
Vilka tullregler är viktiga att känna till vid export utanför EU?
När du exporterar från Sverige till ett land som inte är medlem i EU, behöver mottagaren av frakten i regel alltid betala tull. Men vilka tullregler behöver du egentligen förhålla dig till när du exporterar till ett land utanför EU? Här nedan reder vi ut eventuella frågetecken som du kan ha kring tull.
Importmoms
När du skickar till ett land utanför EU behöver mottagaren av frakten betala moms. När du exporterar till ett annat land, importerar du samtidigt en vara till det landet, vilket betyder att mottagaren behöver betala skatt för att föra in varan i landet. Den här skatten kallas för moms, eller mervärdesskatt, och du kan läsa mer om importmoms på Tullverkets hemsida!
Tulldeklaration
Vid export och import till länder utanför EU, behöver du alltid skicka in en tulldeklaration till Tullverket. I tulldeklarationen ska du uppge vilka varor som du ska skicka, hur mycket varorna är värda, vilka tullavgifter mottagaren av frakten ska betala och om varorna omfattas av några restriktioner. Se därför till att tullklarera dina varor innan du exporterar eller importerar till ett land utanför EU.
Tull-ID
Ett Tull-ID är ett identifikationsnummer eller ett statistiskt nummer som du måste ansöka om för de varor som du importerar eller exporterar, vilket du gör genom att registrera varorna i tulldatasystemet (TDS). För att förenkla tullförandet vid import och export, finns tulldatasystemet, vilket är en gemensam databas för hela EU. På Tullverkets hemsida kan du enkelt ta reda på var i processen din vara är för att få ett Tull-ID.
Finns det tillfällen då man ska betala tull inom EU?
Inom EU är det fri rörlighet av varor och i stort sett alla varor är befriade från att betala tull. Det finns dock ett undantag som gör att mottagaren behöver betala tull för vissa varor när du fraktar inom EU. Undantaget gäller för varor som anses vara skadliga för människan och miljön, och gäller exempelvis tobak, alkohol och djur.
Är du osäker på om varan som du ska skicka är fri från att betala tull? Besök Tullverkets hemsida.
Ingår tullavgifter i Sendifys fraktpris?
När du bokar frakt med Sendify ingår inte tullavgiften i fraktkostnaden, utan tullavgiften faktureras av fraktbolaget eller Tullverket. Med Sendify är det mottagaren av frakten som blir fakturerad för tullavgifterna, vilket gör att ditt företag inte står för tullkostnaderna. För att göra det lite smidigare för dig och mottagaren, får du automatiskt tillgång till tullfakturor i Sendifys system, efter att du har gjort din bokning med Sendify. Tullfakturorna fungerar sedan som ett underlag för Tullverket när de ska avgöra vad mottagaren kommer att få betala i tullavgift.
Är du nyfiken på vad tullavgiften för din vara är? Du kan enkelt räkna ut tullavgiften för din vara med hjälp av Tullverkets tullvärdekalkylator.
Måste man betala tull om man skickar en gåva?
Skickar du som företag en gåva till en privatperson, förslagsvis en kund, räknas det inte som att du skickar en gåva. För att det ska räknas som en gåva behöver det nämligen vara en privatperson som skickar till en annan privatperson. Om du är en privatperson som skickar en gåva till en annan privatperson inom EU, behöver mottagaren inte betala tull för varan. Skickar du däremot utanför EU behöver mottagaren i de flesta fall betala tull. För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi dig att kolla med customs (tull på engelska) i det land som du skickar till, då reglerna skiljer sig åt från land till land.
Tull behöver inte vara så krångligt
Har det blivit dags att börja boka frakt utomlands? Med Sendify kommer du igång snabbt och du sköter all din import och export på ett och samma ställe.