Allt du behöver veta om EORI nummer

Att bedriva internationell handel innebär kort och gott att navigera genom en rad olika tull-, import- och exportregler. Ett viktig pusselbit i dessa processer är EORI-numret. I denna artikel går vi igenom vad EORI-numret är, hur du ansöker om detta och vad du ska tänka på när det kommer till denna identifieringskod.

flygfrakt fördelar ikon flakmeter eori nummer brexit

Vad är EORI-nummer?

EORI-nummer (Economic Operator Registration and Identification) är en kod som används inom EU för att registrera och identifiera de ekonomiska aktörer som är involverade i tull-, import- och exporthandel.

Denna kodsträng infördes för att underlätta och förenkla tullhanteringen inom EU och för att säkerställa att företag som är verksamma inom EU har en gemensam och strukturerad identifiering. Genom att tilldela ett unikt EORI-nummer till varje företag kan tullmyndigheter och andra relevanta myndigheter effektivt spåra företagets tullhistorik och övervaka handelsflöden mellan olika länder.

EORI-numret används i samband med tulldeklarationer, tullklarering och andra tullrelaterade processer. Det kan också krävas vid samarbete med andra myndigheter, såsom tullkontroller och säkerhetskontroller.

flygfrakt fördelar ikon flakmeter eori nummer brexit

Vem behöver EORI-nummer?

Alla företag som bedriver import- och exportverksamhet inom EU behöver ett EORI-nummer.

Detta inkluderar både företag och privatpersoner som är engagerade i internationell handel och även de som agerar som importörer, exportörer, tullombud eller transportörer. Nedan är ett par exempel på olika aktörer som vanligtvis behöver ett EORI-nummer:

  1. Företag som importerar eller exporterar varor till eller från länder inom EU.
  2. Privatpersoner som bedriver en handelsverksamhet som innefattar import eller export av varor inom EU.
  3. Tullombud och tullrepresentanter som agerar på uppdrag av importörer eller exportörer.
  4. Transportörer och logistikföretag som utför tullklarering och transporterar varor över gränserna inom EU.
  5. Företag som är inblandade i tullrelaterade aktiviteter såsom tullagring, tullhantering eller tullbehandling.

För att undersöka om just ditt företag behöver ett EORI-nummer rekommenderar vi dig att läsa vidare på tullverkets hemsida.

flygfrakt fördelar ikon flakmeter eori nummer brexit

Kan jag använda mitt EORI-nummer för både import och export?

Ja, du kan använda ditt EORI-nummer för både import och export inom Europeiska unionen. Det spelar ingen roll om ditt företag endast är engagerad i import eller export, eller både och. Ditt EORI-nummer kan användas för att underlätta tullhanteringen och övervakning av handelsflöden inom EU.

flygfrakt fördelar ikon flakmeter eori nummer brexit

Hur ansöker jag om ett EORI-nummer?

För att erhålla ett EORI-nummer behöver du och ditt företag ansöka om detta hos tullverket. Efter att din ansökan har blivit beviljad tilldelas ditt företag ett unikt EORI-nummer som då används för tulländamål inom hela EU.

flygfrakt fördelar ikon flakmeter eori nummer brexit

Vad är skillnaden mellan EORI och VAT-nummer?

Ett EORI-nummer och VAT-nummer skiljer sig framförallt i deras olika syften:

  1. EORI-nummer är en identifieringskod som används inom EU för att registrera och identifiera ekonomiska aktörer som är involverade i internationell handel. Detta nummer används för att underlätta tullformaliteter och övervakning av handelsflöden inom EU.
  2. VAT-nummer är ett unikt identifieringsnummer för momsregistrering som används för att identifiera företag som är momspliktiga. Det används för att hantera momsdeklarationer, momsredovisning och momsrelaterade transaktioner inom EU. VAT-numret behövs för att kunna fakturera momsbelopp, både vid försäljning inom det egna landet och vid handel över gränserna inom EU.

EORI-numret är med andra ord specifikt inriktat på tull- och handel, samtidigt som VAT-numret fokuserar på momsrelaterade transaktioner och momsredovisning. Båda dessa nummer är dock viktiga för företag som är verksamma inom EU och involverade i import/export och momspliktiga transaktioner.

Trött på att lära dig nya logistiktermer? Boka din frakt med Sendify!

  • Jämför bland 100-tals olika fraktalternativ
  • Hitta den billigaste och smidigaste frakten
  • Skicka paket, pall & container tryggt i Sendify
Se ditt fraktpris