Exportera till Turkiet

Ska du exportera till Turkiet? Tusentals företagare använder idag Sendify för att skicka sina gods, och många exporterar utanför EU. Med Sendify kan du exportera både billigt och snabbt, det enda du behöver göra är att registrera ett kostnadsfritt konto och boka din export till Turkiet direkt!

Beräkna ditt fraktpris
from country
Du måste skriva in en godsvikt
tr flag image
Please select a country
Du har inte valt godstyp än
Du måste skriva in en godsvikt

Jämför fraktlösningar från:

DHL logo
DSV logo
UPS logo
Fedex logo
TNT logo
Sendify Freight logo
Minst ett av länderna måste vara Sverige. Antingen inrikes, import till Sverige eller export från Sverige.

Exportera till Turkiet

Ska du exportera till Turkiet? Tusentals företagare använder idag Sendify för att skicka sina gods, och många exporterar utanför EU. Med Sendify kan du exportera både billigt och snabbt, det enda du behöver göra är att registrera ett kostnadsfritt konto och boka din export till Turkiet direkt!

Beräkna ditt fraktpris
from country
Du måste skriva in en godsvikt
tr flag image
Please select a country
Du har inte valt godstyp än
Du måste skriva in en godsvikt

Jämför fraktlösningar från:

DHL logo
DSV logo
UPS logo
Fedex logo
TNT logo
Sendify Freight logo
Minst ett av länderna måste vara Sverige. Antingen inrikes, import till Sverige eller export från Sverige.

Hur exporterar jag till Turkiet med Sendify?

När du vill exportera varor till Turkiet och andra länder utanför EU brukar företag antingen vända sig till ett fraktbolag eller en fraktbokningstjänst.

Exportera till Turkiet direkt med ett fraktbolag

Om du har ett mindre eller medelstort företag kan det vara svårare att få bra priser på exporten hos de vanligaste fraktbolagen. Anledningen är att småföretagare ofta har för små fraktvolymer för att faktiskt få bra priser hos fraktbolagen. Dessutom behöver du ta kontakt och förhandla med ett flertal fraktbolag för att få en bild av hur mycket din export faktiskt kostar. Låter det som en onödigt lång process? Det tycker vi med.

Exportera till Turkiet med en fraktbokningstjänst

Med Sendifys digitala fraktbokningstjänst behöver du inte lägga tid på att förhandla fram bra fraktpriser. Allt är redan färdigförhandlat för dig vilket gör att du kan boka din export direkt och därmed spara både tid och pengar. I tjänsten kan du jämföra fraktpriser och tider samt boka och hantera din frakt i ett och samma system. Du kan skicka både pall, styckegods, partigods och paket till Turkiet med Sendify, vilket gör att tjänsten fyller de flesta typer av fraktbehov. Det enda du behöver göra är att fylla i rätt uppgifter, sen sköter systemet resten.

Vad kostar det att exportera till Turkiet från Sverige?

Hur mycket det kostar att exportera till Turkiet beror på hur stor din sändning är och vart du skickar. Allt ingår i det pris som du får upp i Sendifys system när du gör en prisberäkning, en funktion som saknas hos vanliga fraktbolag. Gör en prissökning för din sändning genom att registrera ett kostnadsfritt konto utan bindningstid i Sendify.

Registrera dig som exportör

För att exportera varor till Turkiet, eller andra länder utanför EU, måste ditt företag först vara registrerat som exportör. Det blir ditt företag med hjälp av ett EORI-nummer. Ett EORI-nummer identifierar att ditt företag finns med i EU:s register över ekonomiska aktörer (EORI – Economic Operator Registration and Identification) och därmed är godkänt för att få handla med varor med länder utanför EU. Du ansöker om ett EORI-nummer på Tullverkets hemsida vilket är kostnadsfritt och de flesta ansökningarna hanteras inom en timme.

Speciella tullregler vid export till Turkiet

Många upplever det krångligt att exportera till Turkiet eftersom de inte är medlemmar i EU. När ett företag exporterar och skickar paket till länder utanför EU finns det ett antal krav som tillkommer. Det stämmer att det är lite extra saker att hålla koll på, men Sendify har koll på läget kring alla tullbestämmelser i Turkiet och guidar dig igenom hela processen!

Exportera från EU till Turkiet

Turkiet och EU har en gemensam tullunion sedan 1995 som omfattar alla varor utom kol-stål- och jordbruksprodukter (dessa kräver EUR.1 certifikat) och tullunionsavtalet har i många år möjliggjort en stor handel mellan EU och Turkiet. Turkiet var under år 2022 EUs sjätte största handelspartner och till Turkiet kommer 26% av alla importerade varor från EU samt 41% av Turkiets varuexport gick till EU, vilket gör EU till Turkiets viktigaste handelspartner.

Tullunionsavtalet mellan Turkiet och EU innebär att varor som är i fri cirkulation, dvs tillverkade eller förtullade i EU eller Turkiet, kan importeras tullfritt till Turkiet eller EU. Med andra ord, om ditt företag ska exportera varor som omfattas av tullunionsavtalet behöver mottagaren inte betala några tullavgifter. Men ditt företag måste kunna bevisa att varorna har denna så kallade gemenskapsstatus, detta intygas via ett A.TR-certifikat.

Varucertifikat A.TR när du exporterar varor till Turkiet

När ditt företag ska exportera varor till Turkiet som omfattas av tullunionsavtalet ska exportören lämna in en exportdeklaration, ett så kallat A.TR.-certifikat. A.TR.-certifikatet intygar fri cirkulation i EU eller Turkiet och att varorna har en gemenskapsstatus (det intygar däremot inte ursprunget av varorna). Varucertifikatet möjliggör alltså att mottagaren inte betalar några tullavgifter för varorna. I Sverige utfärdas varucertifikatet av Tullverket.

Om du som exportör regelbundet exporterar varor till Turkiet och att det kan visas att exportvarorna uppfyller föreskrivna villkor, kan du ansöka om att få tillstånd att själv utfärda varucertifikatet A.TR. För dig som inte har detta tillstånd eller fraktar paket till Turkiet mer sällan behöver du istället skicka in varucertifikatet till Tullverket för att få det stämplat. På Tullverkets hemsida kan du läsa mer om vad ett varucertifikat ska bestå av.

Tillstånd från myndigheter och Tullverket

Beroende på vilken typ av vara ditt företag ska exportera till Turkiet kan vissa speciella tillstånd och licenser krävas då vissa varor har så kallade exportrestriktioner. För att veta vilka tillstånd och licenser som eventuellt krävs för just de varor du ska exportera är det bäst att vända sig direkt till Tullverket för att få mer information.

Boka din export till Turkiet med Sendify

Sendify är en frakttjänst vars mål är att göra det enklare för företag att hantera sin logistik. Sendify gör det enklare för dig som företagare att jämföra priser och boka transport och på det sättet spara tid. Som användare av Sendify får du automatiskt kostnadsfri tillgång till våra fraktavtal, helt gratis utan några dolda avgifter eller kostnader.

Har du några frågor kring Sendify eller behöver du hjälp med hur en tullfaktura ska se ut? Kontakta vår kundtjänst i chatten så hjälper de dig!

sendify fraktformedling header container skicka container containerfrakt frakta container brexit moms tull

Step 1

Fraktförmedling: Exportera pall och container till Turkiet med Sendify Freight

Med Sendify Freight kan du även skicka pall- och containerfrakt via tåg, väg, flyg och sjöfrakt, med full support från vårat fraktförmedlingsteam. Skicka en förfrågan och berätta vad du vill skicka så tar vi fram ett individuellt frakterbjudande som passar just dig.

Skicka förfrågan

Exportera till Turkiet

Har det blivit dags att börja exportera till Turkiet? Med Sendify kommer du igång snabbt och du sköter all din import och export på ett och samma ställe.

Beräkna ditt fraktpris