Import från Norge

Import från Norge behöver inte vara krångligt

TA-system

Jämför, boka och spåra din frakt

Fraktavtal

Över 20 fraktavtal med 5 transportörer

Logistiksupport

Vi finns på chat och telefon för dig

Kostnadsfritt

Betala bara för det du skickar

Import från grannlandet Norge

Svenskar importerar frekvent från Norge. Importen från Norge är lättare i förhållande till import från andra länder utanför EU, men fortfarande kräv viss dokumentation för tullhanteringen.

Registrera dig gratis och se ditt fraktpris

Import med Sendify

Jämfört med andra länder utanför EU har Norge relativt enkla och förutsägbara tullprocedurer. Sveriges och Norges tullverk har också ett samarbete som finns till för att underlätta handeln på det viset att import- och exportdeklaration kan göras på ett och samma ställe. Trots detta upplever de flesta företag som har med Norges tull att göra att det är en komplicerad, dyr, långsam och ineffektiv tullhantering från Norges sida. När du använder Sendify för att importera från Norge till Sverige får ditt företag tillgång till Sendifys förmånliga fraktavtal, helt gratis.

Importregler för Norge

För att importera från Norge till Sverige är det en del saker som man bör känna till innan man bokar transport, här är en lista med fem saker som man krävs för import:

 1. Tull och moms
  När en vara importeras från ett land som inte är med i EU tillkommer moms och tullavgift. Momsregistrerat företag betalar moms till skatteverket och icke momsregistrerat företag betalar till tullverket.
 2. Varukod
  Varje vara har en egen varukod som måste vara korrekt vid import. Denna varukod ligger till grund för vilka avgifter som ska betalas.
 3. Tillstånd
  Det är upp till dig och ditt företag att hålla koll på vilka tillstånd som behövs för att importera en specifik vara. Om ditt företag importerar exempelvis livsmedel ska jordbruksverket kontaktas.
 4. Registrering
  För att få importera från länder utanför EU måste ditt företag vara en registrerad importör med ett EORI-nummer. Du ansöker om EORI-nummer på tullverkets hemsida.
 5. Tulldeklaration
  När ditt företag importerar en vara ska alltid tullverket informeras om vilken typ av vara det är, vilket värde varan har samt vilka avgifter som du ska betala. Detta görs genom en tulldeklaration eller tullfaktura.

För vissa varor finns importrestriktioner och regler och det upp till dig och ditt företag att hålla koll på dem. För frågor kring importrestriktioner rekommenderas att kontakta Tullverket eller kommerskollegium som är Sveriges myndighet för utrikeshandel.

 

Har det blivit dags att börja importera från Norge? Med Sendify kommer du igång snabbt och du sköter all din import på ett och samma ställe.

Registrera dig gratis och se ditt fraktpris