Import från Norge

Du har glömt att välja ett land i listan
Du har glömt att välja ett land i listan
Du har inte valt godstyp än
Du måste skriva in en godsvikt
Minst ett av länderna måste vara Sverige. Antingen inrikes, import till Sverige eller export från Sverige.

Importera från Norge, vårt grannland i väst

Vill du importera varor från Norge till Sverige? På den här sidan kommer du att få reda på allt som hör din import till, som exempelvis om och när du behöver betala tull för import från Norge till Sverige!

Registrera dig gratis och se ditt fraktpris

Kan jag importera både pall och paket från Norge till Sverige med Sendify?

Ja, det kan du. Med Sendify kan du alltid importera både pall och paket från Norge till Sverige, och på så sätt uppfylla dina fraktbehov. När du ska importera varor från Norge eller exportera till Norge med Sendify kan du enkelt jämföra mellan både pall- och paketalternativ för din frakt. Du väljer därefter det som passar bäst för dig och dina ändamål. Fördelen med Sendify är att du kan välja det alternativ för import från Norge som passar just dig. Kom även ihåg att du kan skicka paket till Norge, och alltså inte enbart importera!

Behöver jag betala tull när jag importerar från Norge till Sverige?

Eftersom Norge inte är med i EU behöver du vara beredd att betala tull för vissa varor. Detta beror på att Norge inte ingår i EU:s inre marknad, även om det finns många andra avtal mellan Norge och EU, liksom Sverige, för att underlätta handel över gränsen. För många olika typer av varor kommer du därför behöva betala tull. Hur mycket du kommer att få betala i tull beror på vilken vara du importerar, men du kan enkelt beräkna din tullkostnad på Tullverkets hemsida! Om du är osäker på just tull vid import och export till Norge, kan du läsa mer om det på sidan Tull-Norge.

Hur snabbt kan min import från Norge vara framme i Sverige?

När du ska importera från Norge kan din frakt ofta vara framme i Sverige redan en dag senare, då Sverige och Norge ligger geografiskt nära varandra. Det beror dessutom på de fördelaktiga avtal som finns för godstransporter från Norge till Sverige och vice versa. Men om du vill att din frakt från Norge till Sverige ska komma fram på en dag, är det säkrast att välja expressfrakt då det fraktalternativet är snabbare än ekonomifrakt. Om din sändning däremot inte är tidskritisk kan du istället välja att frakta med ekonomifrakt, som är något billigare än expressfrakt. Fundera på vad som passar för dig när du ska importera varor från Norge, och välj det fraktavtal du själv vill!

Vilka dokument behöver jag för att importera från Norge till Sverige?

Du behöver informera Tullverket om den vara du ska importera, antingen genom en tullfaktura eller en så kallad tulldeklaration. Du och ditt företag måste dessutom vara en registrerad importör för att få importera varor från länder utanför EU, och ha ett EORI-nummer som fungerar som ett organisationsnummer. Du ansöker enkelt om ett EORI-nummer genom att gå in på Tullverkets hemsida. Kom även ihåg att du behöver tillstånd för att importera vissa varor från Norge till Sverige, och det är upp till dig som importör att ha koll på om just din vara behöver ett sådant tillstånd. Men du kan enkelt kolla upp om din vara behöver ett tillstånd på Tullverkets hemsida!

Har det blivit dags att börja importera från Norge? Med Sendify kommer du igång snabbt och du sköter all din import på ett och samma ställe.

Registrera dig gratis och se ditt fraktpris