Importera från Schweiz

Förenkla ditt företags logistik med Sendify

TA-system

Jämför, boka och spåra din frakt

Fraktavtal

Över 20 fraktavtal med 5 transportörer

Logistiksupport

Vi finns på chat och telefon för dig

Kostnadsfritt

Betala bara för det du skickar

Import från Schweiz

Trots att Schweiz inte är medlemmar i EU finns ändå bra handelsavtal. Dock krävs fortfarande speciell tullhantering och dokumentation vid import precis som från andra länder utanför Europa.

Registrera dig gratis och se ditt fraktpris

Frakt från Schweiz

Schweiz är trots sin storlek en av världens absolut rikaste länder och även om landet inte är med i EU har de förhandlat fram avtal som möjliggör i princip fri rörlighet mellan Schweiz och EU länder för vägfrakt och flygfrakt. Detta var ett måste för Schweiz eftersom de i stort sett är omringade av EU-länder och 70% av landets utrikeshandel går till EU-länder. Dessa avtal gör att det är relativt okomplicerat med import från Schweiz.

Schweiz och Sverige har ett mycket välfungerande utbyte av varor och tjänster. Schweiz tar emot ungefär en procent av den Svenska exporten och importen. Under senare år har handeln mellan länderna ökat och kommer att fortsätta öka. Ett stort samarbete är till exempel ABB, som är en svensk-schweizisk multinationell verkstadskoncern inom elkraft- och automationsteknik med cirka 140,000 anställda. En annan bidragande faktor är att Schweiziska staten har köpt in 22 stycken JAS Gripen för ungefär 22 miljarder kronor.

Bra att veta om import från Schweiz

Trots Schweiz avtal med EU är det vissa saker som skiljer sig från att importera från ett EU-land. Generellt sett kan man säga att import från Schweiz innebär samma pappersarbete som att importera från vilket land som helst utanför EU, det vill säga att all import från Schweiz ska tullklareras och en tullfaktura ska skrivas. Ditt företag kommer alltså att (i de allra flesta fall) behöva att betala tull för de varor som importeras. Hur stor denna tullavgift är beror på vilken typ av vara det är som importeras.

För att bestämma kostnaden för tull används varukoder. Du kan ta reda på vilken varukod som gäller för vilken vara på tullverkets hemsida. När du hittat rätt varukod för den vara som ditt företag tänkt importera kan du se information om du behöver betala några tullar, skatter eller andra avgifter för varan. När du importerar eller exporterar varor är det upp till ditt företag att se till att varorna blir rätt klassificerade även om ni anlitar en extern exportör/importör. För import och export måste en tulldeklaration lämnas in till tullverket.

Frakta från Schweiz med Sendify

Sendify är en kollaborativ plattform som automatiserar dina logistikprocesser. Det betyder att vi kopplar ihop ditt företag med de ledande transportbolagen (DHL, DSV, FedEx, TNT och UPS) och ger er fördelaktiga fraktavtal helt utan några dolda avgifter eller kostnader. Med oss kan du skicka paket utomlands, exportera och importera från Schweiz eller vart du vill i hela världen så länge godset skickas inom, till eller från Sverige. Du bokar enkelt din frakt i vår tjänst och kan sortera på tid eller pris och välja det fraktalternativ som passar ditt företag allra bäst.

Har det blivit dags att börja importera från Schweiz? Med Sendify kommer du igång snabbt och du sköter all din import på ett och samma ställe.

Registrera dig gratis och se ditt fraktpris