Sendify

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Läs mer

De dolda tilläggen sompåverkar fraktkostnaden

2020.08.27

Du vill sänka dina fraktkostnader och jämför därför dina egna fraktavtal  med Sendifys priser. Det du inte vet, är att du jämför äpplen och päron. I den här artikeln förklarar vår fraktexpert Julia vad du ska tänka på när du jämför olika tjänsters fraktpriser med varandra.

Julia, varför kan man inte jämföra fraktkostnaden mellan olika fraktlösningar rakt av?

“Det beror på att det skiljer sig åt mellan fraktbolagen, fraktbokningstjänster och andra logistiklösningar i hur man väljer att presentera sina fraktpriser – med eller utan tillägg inkluderade. Är man inte medveten om fraktbolagens dolda tillägg, kan man lätt luras och tro att man har ett bra fraktpris, fast man egentligen inte har det” 

“Är man inte medveten om fraktbolagens dolda tillägg, kan man lätt luras och tro att man har ett bra fraktpris, fast man egentligen inte har det”

Du pratar om dolda tillägg, kan du ge ett exempel?

“De tillägg jag pratar om är de tillägg som transportören inte alltid räknar in såsom gotlandstillägg, storstadstillägg, trafikstörningstillägg eller faktura eller fakturaavgift.”

 

Är de tilläggen inte med i fraktbolagens fraktkostnad?

“Nej, precis. Rent krasst baseras fraktbolagens priser endast på transportkostnaden. Fraktkostnaden som kunden ser när hen bokar, inkluderar alltså inte tilläggskostnader. För kunden innebär det att frakten kan bli mycket dyrare än man tänkt sig eftersom tilläggskostnader då läggs på i efterhand, när fakturan landar i inkorgen.”

 

Vad är det egentligen som ingår i fraktkostnaden när man bokar med Sendify?

“För att förhindra tråkiga överraskningar på fakturan ger Sendify istället full transparens redan när man bokar frakten. Alla spårbara tillägg, som till exempel drivmedelstillägg och  storstadstillägg,  är inkluderade i priset du ser i Sendify. Detta gör att du som kund får stenkoll på vad fraktkostnaden landar på. Kom dock ihåg att icke-spårbara tillägg kan uppkomma vid själva transporten. Det vanligaste anledningen till att frakten blir dyrare än vad du tänkt, är att man angett fel uppgifter när man bokade och därför får extra tillägg på fakturan. För att skydda dig mot dessa tillägg, som kan uppkomma vid själva transporten, är det upp till dig som skickar att ange rätt information och kanske dubbelkolla en extra gång.”

“Hela idén med Sendify är att vi visar ett pris som inkluderar alla spårbara tillägg”

Om man vill jämföra fraktpriser mellan olika logistiklösningar för att hitta bästa pris, hur gör man?

“Det man alltså måste vara uppmärksam på är om tilläggskostander är inkluderade i fraktkostanden eller inte. Jämför du ett fraktbolag med Sendify, är Sendifys priser alltid inkluderade alla spårbara tillägg, kolla därför en extra gång på fakturan från ditt fraktbolag för att fraktkostnaden skall vara jämförbar”