3 billiga sätt att skicka pall

sendify 3 billiga sätt att skicka pall sendify 3 billiga sätt att skicka pall
2024.04.16

Första gången jag testade att skicka pall insåg jag att det inte var det enklaste. Halvpallar, helpallar och kraftigt varierande ledtider fick mig att förstå att även den mest rutinerade fraktpersonen kunde skaka på huvudet av att skicka gods på pall. Därför tänkte jag hjälpa dig att välja rätt bland alla olika typer av pall och ledtider där ute, så att du pallar att skicka pall.

1. Klura ut vad som är bäst – halvpall, helpall eller specialpall?

När du vill skicka tyngre gods billigt kan du välja mellan halvpall, helpall och specialpall. Men det finns också ett specialknep du bör känna till. Det kan nämligen vara billigare att skicka flera lättare gods som enskilda paket, än att skicka dem på en gemensam pall. Läs mer om att skicka paket här.

Använd en halvpall när du:

 • Skickar gods som väger max 400 kg

 • Skickar gods som är för tungt eller stort att skicka som paket

 • Skickar gods som är extra ömtåligt – en halvpall skyddar ditt gods och är lätt för transportören att hantera varsamt

sendify skicka pall skicka halvpall

Använd en helpall när:

 • Du skickar gods som väger upp till 1 200 kg

 • Godset är olämpligt att skicka som paket

 • Godset inte ryms eller är för tungt för en halvpall

 • Du har extra tungt gods som behöver stå stabilt

sendify skicka pall helpall

Använd en specialpall när:

 • Godset har udda mått

 • Godset inte kan skickas som paket

 • Godset inte passar in på en halvpall eller helpall

sendify skicka pall specialpall

Läs mer om att skicka specialpall här.

Packa din pall rätt

Läs nedan för att se hur du packa din pall rätt eller besök våran förpackningsguide för mer information.

Förpackningsguide - Packa din pall rätt

2.Välj den billigaste fraktprodukten bland 100-tals alternativ

Hur vet jag vilken fraktprodukt jag ska välja till min pall?

Vilken fraktprodukt du ska välja beror helt på mått, vikt och destination för din pallfrakt. Glöm heller inte ta hänsyn till tilläggsavgifter och fraktdragande vikt per flakmeter. Förutom ovan, kan det vara bra att tänka över följande tre saker innan du väljer fraktprodukt för din pallfrakt:

 • Kundservice för din pallfrakt
 • Spårbarheten för din pallfrakt
 • Om du vill skicka pall utomlands eller inom Sverige
Men, hur jämför jag fraktprodukterna för pall?

Jo, sammanlagt finns det oändligt många olika fraktprodukter att välja mellan. Därför är det väldigt lätt att bli förvirrad när du vill hitta det bästa priset på just din pall. Du måste helt enkelt gå in på fraktbolags hemsida och läsa på om fraktprodukten och vilka villkor som gäller. Och göra en jämförelse för VARJE fraktprodukt som kan passa din palltyp.

Det tar tid och är inte jättekul.

Du väljer själv om du har tid och ork att undersöka varje alternativ för sig, eller om du vill använda en fraktbokningstjänst som gör jobbet åt dig, helt gratis, på 2 minuter.

3. Välj om du vill skicka gods på pall med fraktbolag, fraktbokningstjänst eller speditör

“Skall jag boka direkt med en transportör eller finns det billigare och enklare sätt att skicka pallen?” Tänker du nog. Svaret är att ja, det finns enklare och billigare sätt att skicka EU-pall.

Fraktbokningstjänst

Det krångliga med att skicka pall blir enkelt med en fraktbokningstjänst! Du behöver inte tänka på fraktdragande vikter, flakmeter hit och dit, eller hur fraktpriser styrs av zoner och kilometer. Du skriver bara in var och vad du vill skicka – sen visar systemet dig vilka fraktprodukter som blir billigast.

Direkt med transportör

Om du jämför alla olika fraktprodukter från olika transportörer och vet exakt vilken som passar ditt gods bäst så kan det vara intressant att förhandla med en transportör. TÄNK PÅ att prislistorna du får från fraktbolagen beräknas på kilometer, zoner och fraktdragande vikt och att du även behöver visa en historik på fraktflöde för att ens ha möjlighet att förhandla med transportören.

Speditör

Speditörer är bäst på komplicerade sändningar. Till exempel tidskritiska pallfrakter, komplexa sändningar eller ömtåligt gods. Vanliga pallfrakter blir därför onödigt dyra med speditör.

Skicka pall i Sendify

skicka pall billigt och enkelt i sendify infographic

Du pallar skicka mer pall med Sendify!

Genom att jämföra och välja rätt fraktprodukt för din pall kan du alltså skicka pall både billigt och snabbt, vilket gör att du sparar både tid och pengar. Så det här med att skicka pall behöver kanske inte vara så jobbigt, ändå? Med Sendify kan det till och med vara enkelt.

Kom igång gratis