Skicka EU-pall

EU-pallar är en standard som underlättar varudistribution inom Europa. Korrekt förberedelse, bokning och dokumentation av pallförsändelser är avgörande för kostnadseffektiva och framgångsrika transporter, både inom landet och internationellt.

skicka eu pall

Vad är en EU-pall?

En EU-pall (även kallat EUR-pall eller SJ pall) är en träpall som är standardiserad enligt vissa specifikationer som används i hela Europa. Dessa pallar är designade för att vara robusta och hållbara för att tåla de krav som logistik och transport ställer. Med en standardstorlek på 1200 x 800 mm är EU-pallen en avgörande del av pallbyte-systemet, vilket underlättar återanvändning och utbyte mellan företag i Sverige.

skicka eu pall sendify

 

skicka eu pall

Förberedelser för att skicka på EU-pall

Att skicka varor på EU-pallar kräver noggrann förberedelse. Lasten bör vara ordentligt säkrad på pallen för att förhindra skador under transport. Detta inkluderar att använda sträckfilm eller band för att hålla lasten på plats, och att se till att lasten är jämnt fördelad för att undvika obalans.

Packa EU pall skicka eu pall

 

skicka eu pall

Bokning och dokumentation

När pallarna är korrekt förberedda är nästa steg att boka transport med en pålitlig fraktleverantör. Det är viktigt att alla nödvändiga dokument är i ordning, inklusive fraktsedlar, export- och importdokumentation, och vid behov tulldeklarationer. Kom ihåg att tydligt märka varje pall med relevant fraktinformation och kontaktuppgifter.

Skicka EU pall i Sendify

skicka eu pall

Pallöverföringssystemet (PÖS)

Att skicka med EU-pallar kan vara kostnadseffektivt, speciellt när du använder pallöverföringssystemet (PÖS). Systemet möjliggör för återanvändning av pallar och minimerar därmed behovet av att kontinuerligt köpa nya.

PÖS administreras av transportföretagen Schenker, DHL och Green Cargo och gäller bara för företag och transporter inom Sverige.

Företag som vill ansluta sig till PÖS ska göra en skriftlig anmälan till respektive transportföretag. Både avsändare och mottagare av pallarna måste vara anslutna för att systemet ska fungera.

För att läsa mer om detta system, besök DHL hemsida.

skicka eu pall

Alternativa lastpallar

Det finns olika typer av pallar som kan användas för att transportera varor, olika pallar har sina unika fördelar. När det gäller storlek på lastpall är det bäst att välja detta baserat på ditt gods, men det är också bra att tänka på vad för typ av material du är i behov av.

Ett exempel är pallar i plast som både är hållbara och enkla att hantera. Här finns ett alternativ som kan beskrivas som en eu pall i plast men också andra storlekar. Även fast de är robusta är de ofta lättare än träpallar, vilket kan bidra till att minska fraktkostnaderna. En plastpall är också enkel att rengöra vilket är bra vid transport av livsmedel och farmaceutiska produkter.

För vissa kan det passa bättre att använda en engångspall. Det är ett bra val när pallarna inte kommer att returneras till dig efter leverans. Detta beror på att engångspallar vanligtvis är billigare än EU-pallar, vilket gör dem mer kostnadseffektiva för enkelriktade frakter.

Skicka EU pall billigt med Sendify

Med Sendify kan du skicka halvpall, helpall eller specialpall – snabbt och enkelt. Vad väntar du på? Förenkla din pallfrakt med Sendify och spara värdefull tid.

Kom igång

Vanliga frågor

Vart kan jag se storlek på EU pall?

För att läsa om EU pall vikt och EU pall mått (även kallat SJ pall mått) så kan du gå in på den här sidan

Om du registrerar ett konto hos oss på Sendify så kan du enkelt räkna ut eu pall pris.

Vilka länder kan jag skicka pall till?

Med Sendifys fraktbokningstjänst kan du frakta pall både inrikes och utrikes. Du kan alltså både importera och exportera pall till och från Sverige, till nästan alla världens länder. De länder som du i nuläget inte kan skicka pall till med Sendify, är krigsdrabbade länder, då transportörerna som Sendify samarbetar med inte fraktar dit.

Vilka transportörer kan jag skicka pall med?

Du kan frakta pall genom Sendify med transportörerna DHL, TNT och DSV. Om du ska skicka pall inrikes är DHL Pall och TNT Express ett bra alternativ. För pall som ska skickas utrikes är DSV Road och TNT Express ett bra alternativ. Kom ihåg att du med Sendifys fraktbokningstjänst inte behöver tänka på vilka transportörer som skickar pall, då tjänsten tar fram de alternativ som bäst passar din sändning.

Kan jag sälja sj pall? (även kallat EU pall)

Ja, man kan absolut sälja SJ-pallar, eller standardpallar som de också kallas. Det finns en livlig marknad för både nya och begagnade pallar. Begagnade SJ-pallar kan säljas till företag som specialiserar sig på att köpa, sälja och hyra ut pallar. Det är dock viktigt att pallarna är i gott skick och uppfyller de standardmått och kvalitetskriterier som krävs för att säkerställa att de kan användas i kommersiell lasthantering