En guide om tullklarering

Vad innebär egentligen tullklarering och vilken roll spelar det inom den globala handeln? I den här guiden får du en bättre förståelse för begreppet och hur det påverkar ditt företag.

Tullklarering ikon

Vad är tullklarering?

Att varor och paket tullklareras betyder att de kontrolleras för att lagligt kunna passera genom ett annat lands gränser. Det innebär att tullen meddelas om vilka varor som skickas, samt att tullavgifter och skatter betalas. Varorna kontrolleras också för att säkerställa att de faktiskt får föras vidare. Det kan anses som en självklarhet för de som redan är en del av den globala handeln, men tullklarering är viktigt att ha koll på för att undvika förseningar och extra kostnader. 

 

Här är en förenklad översikt av processen:

 1. Förberedelse av dokumentation: Det första steget innebär att samla in och förbereda alla nödvändiga dokument som behövs. Detta inkluderar fakturor, fraktsedlar, exportdeklarationer och eventuella andra certifikat som krävs av det specifika landet.
 2. Inlämning till tullmyndigheten: Dokumentationen lämnas sedan in till tullmyndigheten i det land där varorna ska importeras eller exporteras. Detta kan göras elektroniskt eller genom en tullmäklare.
 3. Betalning av tullavgifter och skatter: Baserat på dokumentationen och varans värde, beräknas eventuella tullavgifter och skatter. Dessa avgifter måste betalas för att processen ska fortsätta.
 4. Varukontroll: Tullmyndigheten kan välja att göra en fysisk kontroll av varorna för att verifiera att informationen stämmer överens med den inlämnade dokumentationen.
 5. Tullklarering avslutad: När alla steg är genomförda och tullmyndigheten är nöjd, utfärdas ett godkännande. Detta betyder att dina varor har klarat av tullklareringen och är fria att transporteras vidare till sin slutdestination.
Hur lång tid tar tullklarering

Hur lång tid tar tullklarering?

I genomsnitt kan det ta allt från några timmar till flera dagar för varor att tullklareras. I vissa fall kan det dock bli längre väntetid. Det är bra att förbereda alla nödvändiga dokument i god tid samt att använda sig utav en erfaren logistikpartner eftersom det minimerar risken för förseningar.

Faktorer som påverkar hanteringstiden:
 • Typ av vara

 • Hur väl dokumentationen är förberedd

 • Det specifika landets tullprocesser

calculator ikon

Vad kostar tullklarering?

Kostnaden för tullklarering kan variera beroende på flera faktorer. De faktiska kostnaderna som tillkommer när dina varor passerar genom ett lands gränser kallas tullavgifter. Avgifterna räknas ut baserat på varans typ, värde och ursprungsland. Utöver de grundläggande tullavgifterna kan ytterligare kostnader för moms och andra eventuella administrativa avgifter tillkomma.

Nedan kan du se några anledningar att dessa avgifter finns.

Tullavgifter:
 • Uppmuntrar köp av europeiska företag

 • Reglerar marknaden så att priset på en vara inte skiljer sig för mycket mellan olika länder

 • Skyddar inhemska industrier från billigare alternativ från andra länder

 • Genererar inkomster för staten

Tullklarering ikon

Vad är exportdeklarationer?

En exportdeklaration är ditt företags sätt att berätta för tullmyndigheten vad du skickar ut ur landet. Det är ett dokument som kräver detaljer som varans beskrivning, värde och mottagare. Här är några tips för att göra processen smidigare:

 • Förbered dokumenten i tid för att undvika stress

 • Använd digitala verktyg för att underlätta arbetet

 • Dubbelkolla all information innan du skickar in

Tullklarering med logistikpartners

Tullklarering med logistikpartners

Tullverket och företag som bland annat DHL och PostNord har lång erfarenhet av tullklarering och erbjuder tjänster som kan underlätta hela processen. De kan hjälpa till med allt från att beräkna kostnader till att kontrollera att alla dokument stämmer.

 

Tullklarering DHL

DHL erbjuder flera tulltjänster, allt från exportdeklarationer och licenser, till lagring och annan hantering. Deras expertis garanterar att dina varor tullklareras korrekt och effektivt. 

DHL tullklarering fullmakt: Du kan ge DHL befogenhet att agera på ditt företags vägnar, vilket förenklar processen ytterligare.

Tullklarering DHL kostnad: De erbjuder flera olika tjänster inom tull. Priset varierar beroende på vad det är för typ av tjänst du är i behov av. 

 

Tullklarering PostNord

Som tullombud erbjuder PostNord tullklarering. De ser till att varor som skickas internationellt deklareras samt att moms och tullavgifter betalas på rätt sätt. 

 

Att ha en pålitlig logistikpartner kan vara skillnaden mellan en smidig och en försenad process. Hos Sendify får du automatiskt tillgång till dina tullfakturor i vårt system när du har genomfört din bokning.

Välj Sendify som logistiklösning

Checklista ikon

Utmaningar och lösningar

Ingen gillar förseningar, särskilt inte när det gäller att få ut dina produkter på marknaden. Försenad tullklarering är en vanlig huvudvärk för många företag och beror ofta på ofullständiga dokument, missförstånd kring tullavgifter eller oklarheter kring specifika regelverk.

Här är några snabba lösningar:
 • Förstå reglerna: Varje land har unika regler, ha koll på vad som gäller för din transport

 • Var proaktiv: Kontakta din logistikpartner för uppdateringar

Trött på att lära dig nya logistiktermer? Boka din frakt med Sendify!

 • Jämför bland 100-tals olika fraktalternativ
 • Hitta den billigaste och smidigaste frakten
 • Skicka paket, pall & container tryggt i Sendify
Kom igång