3PL – Vad är tredjepartslogistik?

Enkelt sagt beskriver det när företag använder sig av en tredje part när de hanterar sin logistik. Lär dig mer om fördelar med att använda sig av en denna logistikmodell och vad skillnaden mellan 3PL och 4PL är i denna guide.

logistik lastbilssläp ikon

Vad är 3PL?

Vad är 3PL, eller tredjepartslogistik? Enkelt sagt beskriver det när företag använder sig av en tredje part när de hanterar sin logistik. I vanliga fall hjälper tredje parten till med paketering, lagerhantering och transport så att företaget i frågan kan fokusera sin tid på att växa företaget och kommunicera med marknaden. Det finns dock olika sätt att bygga upp denna strategi på och tredje parten behöver inte endast hjälpa med dessa funktioner utan kan också hantera fraktförmedling, returer, osv.

vad är 3pl tredjepartslogistik sendify

Det är väldigt vanligt för företag att hantera sin logistik med hjälp av en 3PL modell men givetvis finns det andra sätt att göra detta på också. Läs mer olika logistikmodeller och stategier här.

logistik lastbilssläp ikon

Fördelar med tredjepartslogistik

Så varför väljer företag att använda sig av tredjepartslogistik istället för att hantera sin logistik internt? Det finns såklart många anledningar men några av de vanligaste är:

  • Det är kostnadseffektivt: Eftersom tredje parten är experter inom deras fält har de ofta stordriftsfördelar och kan ge företaget tillgång till förmånliga priser och färdigförhandlade kontrakt.

  • Företaget kan fokusera på tjärnverksamheten: Eftersom tredje parten, logistikexperten, tar hand om logistiken finns det helt plötsligt resurser  kvar för företaget att fokusera på sin kärnverksamhet.

  • Risken blir mindre: Det blir dessutom mindre risk involverat för företaget när de outsourcar sin logistik. Nu blir tredje parten ansvarig för de delar som man väljer att hantera externt och därmed fördelas även risken.

  • Skalbarhet:  Det blir dessutom enklare att skala både upp och ner när man använder sig av en extern logistikpartner. Man kan till exempel ta hänsyn till säsongsvariationer på ett helt annat sätt

  • Ta del av expertise:  Eftersom tredje parten är experter inom logistik får företaget nu även tillgång till kunskap och kontakter om industrin som de inte hade haft om de hade hanterat sin logistik internt.

logistik lastbilssläp ikon

Vad är skillnaden mellan 3PL och 4PL?

3PL handlar, som sagt, om att outsourca specifika logistikfunktioner till en extern part – men inte hela köret. 4PL är istället en modell där hela företagets supply chain, eller försörjningskedja, hanteras och optimeras externt.

logistik lastbilssläp ikon

Sendify – En smidig fraktlösning för ditt företag

Med hjälp av Sendifys plattform kan du enkelt söka, jämföra och boka frakt med DHL, DSV, UPS, TNT, och FedEx – till förmånliga och färdigförhandlade priser. Notera att vi på Sendify tyvärr inte erbjuder tredjepartslogistik i nuläget, utan vi hjälper istället företag att dels arbeta smidigare samtidigt som vi även erbjuder mycket förmånliga fraktpriser.

Gör som 15 000+ andra företagare och boka din frakt i Sendify.

Jämför logistikföretag innan du bokar

  • Jämför bland 100-tals olika fraktalternativ
  • Hitta den billigaste och smidigaste frakten
  • Skicka paket, pall & container tryggt i Sendify
Se ditt fraktpris

Vad är 3PL?

Det är när företag använder en tredje part för att hantera sin logistik, inklusive paketering, lager och transport. Det låter företaget fokusera på tillväxt och kundkommunikation. 3PL kan också hantera fraktförmedling, returer och mer.