Logistik – Vad är det egentligen?

Att välja logistikföretag är inte det enklaste. Det finns många att välja mellan och ibland kan utbudet av olika tjänster kännas som en riktig djungel. Sendify hjälper dig på vägen.

logistik lastbilssläp ikon

Vad är logistik?

Vad är logistik? För att förklara det enkelt innebär logistik att planera, utföra och styra flöden. Alltså handlar det om att planera och hantera tjänster och information från källa till destination. Logistik omfattar följande:

 • Inköp: Här handlar det om att bestämma vad som ska köpas in och från vilka leverantörer för att se till att man har de resurser man behöver

 • Transport: Detta handlar om att organisera och planera transporten av varor från leverantörer till slutkund

 • Lagerhantering: Detta innebär att effektivt hantera lager för att undvika överflödigt utrymme eller brist på varor

 • Distribution: Här är det viktigt att se till att produkterna når slutkunderna på ett snabbt och kostnadseffektivt sätt

 • Hantering av information: Detta handlar om att samla, analysera och dela relevant information inom ens supply chain för att optimera processerna och fatta informerade beslut

 • Planering och prognoser: Här är det viktigt att förutse efterfrågan och planera produktion, inköp och distribution för att undvika över- eller underproduktion

 • Returhantering (return management): Som det låter, handlar om att hantera returer

logistik lastbilssläp ikon

Vad innebär 1PL, 2PL, 3PL, 4PL & 5PL?

Hur logistiken sköts hos ett företag delas ofta in i fyra olika kategorier, 1PL (förstapartslogistik), 2PL (andrapartslogistik), 3PL (tredejepartslogistik) och 4PL (fjärdepartslogistik). Nyligen har även 5PL lagts till i listan – alltså femtepartslogistik.

 • 1PLFörstapartslogistik: Detta är vanligt bland mindre företag. Det innebär att företaget tar hand om all sin logistik själv, dvs. transporterar och tar hand om lager osv. Det kan fungera för små företag men kan ofta bli opraktiskt desto större företaget är.

 • 2PLAndrapartslogistik: Detta innebär att ett logistikföretag sköter enbart transporterna. De levererar från A till B och företaget sköter resten av sin logistik själva.

 • 3PLTredjepartslogistik: Detta syftar till att man får hjälp med sin logistik via ett logistikföretag. Då kan du få hjälp med flera olika delar, exempelvis plock och pack, lagerhantering, hantering av farligt gods osv.

 • 4PLFjärdepartslogistik:  Det här liknar 3PL men innebär mer strategiskt arbete för att kunderna ska nå specifika mål samtidigt som de ansvarar för leveranskedjan och flödet av företagets import och export.

 • Nyaste tillägget 5PL, eller femtepartslogistik, beskriver ett upplägg där hela kedjan hanteras strategiskt och optimeras med hjälp av teknologier så som artificiell intelligens, dataanalys och maskinlärning. Denna modell är därmed är mer proaktiv och fokuserar både på hantering men även innovation.

Nedan ser du en illustrering av dess fyra kategoriseringar:

Sendify vad är logistik 1pl 2pl 3pl 4pl 5pl

 

logistik lastbilssläp ikon

Vad gör ett logistikföretag?

Ett logistikföretag specialiserar sig på att effektivt hantera olika delar av en leveranskedja. Beroende på företag kan de erbjuda olika tjänster som lagerhantering, planering och tulltjänster. Logistikföretaget har ofta experter som kan hjälpa dig hitta de bästa lösningarna inom de områden du behöver.

Läs mer om logistikföretag här.

Jämför logistikföretag innan du bokar

 • Jämför bland 100-tals olika fraktalternativ
 • Hitta den billigaste och smidigaste frakten
 • Skicka paket, pall & container tryggt i Sendify
Se ditt fraktpris

Vad är logistik?

Logistik är att planera, utföra och styra flöden. Alltså handlar det om att planera och hantera tjänster och information från källa till destination. Logistik infattar inköp, transport, lagerhantering, distribution, hantering av information, planering och prognoser, samt returnhantering.