Logistikföretag – en viktig samarbetspartner för ditt företag

Att välja logistikföretag är inte det enklaste. Det finns många att välja mellan och ibland kan utbudet av olika tjänster kännas som en riktig djungel. Sendify hjälper dig på vägen.

flygfrakt fördelar ikon flakmeter eori nummer brexit

Vad är egentligen logistik?

För att svara enkelt så innebär logistik att planera, utföra och styra flöden. Ett logistikföretag specialiserar sig på att smidigt hantera olika delar av en leveranskedja för att det ska ske så effektivt som möjligt. Ett bra samarbete med ett logistikföretag som passar ditt företag är ovärderligt. De hjälper dig så att ditt gods transporteras inom rätt tid, till rätt plats och så säkert som möjligt.

Beroende på företag så kan de erbjuda olika tjänster som lagerhantering, planering och tulltjänster. Logistikföretaget har ofta experter som kan hjälpa dig hitta de bästa lösningarna inom de områden du behöver.

flygfrakt fördelar ikon flakmeter eori nummer brexit

Vad ska jag tänka på när jag väljer logistik företag?

När du ska välja logistik företag är det alltid viktigt att börja med att utgå från vilka behov ni som företag har. Vad är det viktigaste för er och vilka tjänster behöver ni hjälp med?

Fundera över följande punkter:

 • Vad är det som ska transporteras? Hur mycket och hur ofta?
 • Har ni särskilda behov som att godset är skrymmande, behöver vara nerkylt eller kräver en speciell hantering?
 • Vilken typ av transportsätt föredrar ni?
 • Behöver transporten ske snabbt? Hur viktigt är priset i förhållande till tiden?
 • Vilka andra logistiktjänster behöver ni hjälp med? Behöver ni hjälp med exempelvis lagerhållning eller tulltjänster?
flygfrakt fördelar ikon flakmeter eori nummer brexit

Olika logistik företag – olika transportsätt

Beroende på vad logistik företaget inriktat sig mot så erbjuder de olika typer av transporter. Tänk på att jämföra de olika logistik företagens möjligheter och vilka transportsätt de erbjuder.

Det kan vara vägtransport, flygtransport, sjötransport eller tågtransport. Vill du ha expressleverans är ofta flyget ett bra alternativ. Är det stora volymer kan tåg eller sjötransport vara den bästa lösningen. För en kort sträcka kan vägtransport vara rätt beslut.

Många gånger är en kombination av olika transportsätt det bästa. Detta sker genom intermodala lösningar. Det innebär att man smidigt kan byta mellan exempelvis tågfrakt och vägfrakt den sista biten av transporten. Om du är intresserad av en kombination av transporter är det bra att stämma av med logistik företagen vad de kan erbjuda i form av skräddarsydda alternativ. 

flygfrakt fördelar ikon flakmeter eori nummer brexit

Hur ska man välja logistikföretag?

Som sagt, börja med att besvara några frågor kring just era behov. Börja sedan med att jämföra logistikföretag som erbjuder de tjänster ni efterfrågar om det handlar om ett visst transportsätt eller en viss logistiktjänst. Hur logistiken sköts hos ett företag delas ofta in i olika kategorier:

 • 1PLFörstapartslogistik: är vanligt bland mindre företag. Det innebär att företaget själv transporterar och tar hand om lager osv. Det kan fungera för små företag men kan ofta bli opraktiskt. 
 • 2PLAndrapartslogistik: ett logistikföretag sköter enbart transporterna. De levererar från A till B. 
 • 3PLTredjepartslogistik: syftar till att man får hjälp med sin logistik via ett logistikföretag. Då kan du få hjälp med flera olika delar, exempelvis plock och pack, lagerhantering, hantering av farligt gods osv. 
 • 4PLFjärdepartslogistik: liknar 3PL men jobbar mer strategiskt för att kunderna ska nå specifika mål samtidigt som de ansvarar för leveranskedjan och flödet av företagets import och export.
flygfrakt fördelar ikon flakmeter eori nummer brexit

Jämför olika logistikföretag

Sammanfattningsvis kan vi råda dig att jämföra olika logistikföretag innan du bestämmer dig. Läs på och ta reda på företagets erfarenhet av den typ av lösning du eftersöker. Det kan vara extra värdefullt om företaget har specialkunskaper inom området sedan tidigare.

Behöver du en komplett lösning eller kanske bara hjälp med transporter? Behöver du logistik lokalt, nationellt eller globalt? Välj ditt logistikföretag så det passar dig. Lycka till!

Jämför i Sendify

Sendify automatiskt fraktlösningar från DHL, DSV, TNT, UPS och FedEx – så att du snabbt kan hitta och boka den bästa frakten för just ditt företag.

jämför logistikföretag i sendify

Jämför mellan ledande logistikföretag innan du bokar

 • Jämför bland 100-tals olika fraktalternativ
 • Hitta den billigaste och smidigaste frakten
 • Skicka paket, pall & container tryggt i Sendify
Se ditt fraktpris

Vad är ett logistikföretag?

Ett logistikföretag är som en koordinator som ser till att saker kommer dit de ska. Logistikföretaget tar hand om allt för att få varan till dig. De hanterar transporten, tullformaliteterna och ser till att varan når rätt plats i rätt tid.

De är helt enkelt experter på att flytta saker från punkt A till punkt B smidigt och effektivt.

Vilka tjänster erbjuder ett logistikföretag?

Ett logistikföretag hjälper till att flytta och hantera saker. De kan transportera varor med lastbil, flygplan eller båt. De kan också hjälpa till med lagerhållning och att se till att varorna är på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Hur kan ett logistikföretag hjälpa mitt företag?

Om du behöver skicka eller ta emot varor kan ett logistikföretag göra det åt dig. De tar hand om allt från att hämta varorna till att se till att de levereras säkert till rätt plats. De kan även hjälpa till med att hantera pappersarbete och tullformaliteter.

Hur påverkar ett logistikföretag priser och leveranstider för mina varor?

Ett logistikföretag kan hjälpa till att göra leveranser snabbare och mer effektiva.

Genom att använda smarta rutter och transportmetoder kan de minska leveranstiderna. Priserna kan också påverkas av olika faktorer som avstånd, vikt och typ av transportmedel.

Logistikföretag kan helt enkelt hjälpa till att hitta de mest kostnadseffektiva lösningarna för att spara pengar.