Välj rätt lastbilssläp och släpvagnar

Lastbilssläp och släpvagnar spelar en kritisk roll i modern logistik och varutransport. Därför är det viktigt förstå vilka olika typer som finns, deras användningsområden och vikten av korrekt lastsäkring. Genom att vara påläst möjliggör du både effektiva och säkra transporter, denna guide erbjuder därför en enkel genomgång av de mest populära släptyperna, gällande lagkrav i Sverige samt praktiska tips för hur de kan användas i logistikbranschen.

lastbilssläp och släpvagnar sendify
logistik lastbilssläp ikon

Hur fungerar lastbilssläp och släpvagnar?

Släpvagnar är centrala i godstransporten. Dessa fordon, som saknar egen drivkraft, är designade för att effektivt transportera last från en punkt till en annan. Detta gäller för allt från enkla skåpsläp till ett avancerat containerchassi. Valet av rätt släpvagn är viktigt eftersom det optimerar fyllnadsgraden, effektiviteten vid transporten och inte minst säkerheten. För en stabil och säker koppling mellan släpvagn och dragfordon används dragstången och dragkroken, två centrala komponenter som för lasthantering. En annan viktig aspekt är hanteringen av stödlasten. Dessutom är lastsäkring en kritisk faktor, både på grund av att det finns lagkrav att förhålla sig till men också för transportens säkerhet. En korrekt säkrad last minskar riskerna under färden.

logistik lastbilssläp ikon

Olika typer av lastbilssläp och släpvagnar

Enaxlade släpvagnar: En vanlig syn i både privat och kommersiellt bruk eftersom de är perfekta för lättare laster. De är kostnadseffektiva vilket gör dem till ett populärt val för mindre transportbehov.

Fleraxliga släpvagnar: Med ökad lastkapacitet och förbättrad stabilitet är dessa anpassade för tyngre och mer krävande transporter. De har en robust design vilket gör dem lämpliga för en rad olika lasttyper.

Semitrailer: Ett mångsidigt och populärt val bland lastbilssläp, vanligen används dessa för både containertransport och som skåpsläp. De har en unik design, där de delvis vilar på dragfordonet, vilket resulterar i ett kraftfullt verktyg i transportindustrin.

Skåpsläp: Essentiella för känsliga eller värdefulla gods eftersom de är utformade för att skydda lasten mot väderpåverkan.

Containerchassi: Designade för att bära standardcontainers vilket gör dom till en ryggrad i global logistik.

Sänkbara släp: Med en sänkbar lastyta blir de lämpliga för tunga eller otympliga gods.

 

logistik lastbilssläp ikon

Lagkrav för totalvikt och dragvikt i Sverige

I Sverige finns specifika lagkrav för lastbilssläp och släpvagnar som transportörer måste följa. Dessa inkluderar begränsningar gällande totalvikt, dimensioner och dragvikt. Till exempel, totalvikten för ett släp får inte överskrida det av Transportstyrelsen fastställda maxvärdet, och dragvikten måste vara inom gränserna för dragfordonets kapacitet. Dessutom finns det bestämmelser om släpets längd, bredd och höjd som måste följas. Att känna till och följa dessa regler är alltså avgörande för säker och laglig transport.

logistik lastbilssläp ikon

Vikten av rätt lastsäkring

Att säkra lasten korrekt i lastutrymmet är avgörande för säkerheten. Lasten ska vara säkrad framåt, bakåt och åt sidorna. Osäkrad last ökar risken för olyckor och skador, men det finns givetvis hjälpmedel för att motverka detta. För lastsäkring kan spännband, släpnät, friktionsmattor och presenning användas för att förhindra att lasten glider eller faller under transport.

Hjälpmedel för lastsäkring
  • Surrningsband eller spännband: Används för att säkra och stabilisera lasten under transport.

  • Släpnät: Perfekt för att hålla mindre föremål på plats och förhindra att de glider eller faller av under färden.

  • Friktionsmatta: Placeras under lasten för att minska risken för att den glider under transport.

  • Presenning: Skyddar lasten mot väder och vind samt minskar risken för skador orsakade av väderförhållandena.

Boka din frakt med Sendify!

  • Skicka paket, pall & container
  • Jämför bland 100-tals olika fraktalternativ
  • Hitta den billigaste och smidigaste frakten
Kom igång