Omkrets och volymvikt

Omkrets och volymvikt är två viktiga dimensioner inom frakt. De måste ofta anges vid frakt av paket och pallar och hjälper till att avgöra priset på din transport. I den här guiden kommer vi att gå genom hur du kan beräkna båda värdena snabbt och enkelt.

Beräkna omkrets & volymvikt

eller

Omkrets

0 m

Volymvikt

0 kg
mått ikon

Vad är omkrets?

Omkretsen används ofta för att definiera ett pakets maxmått och beskriver storleken på paketet som ska skickas. Omkretsen på paketet räknas ut genom att lägga ihop längden på den längsta sidan med två gånger bredden och två gånger höjden.

Paket som överstiger den maximala omkretsen kommer inte att accepteras av någon pakettjänst och måste skickas med speditör eller som skrymmande gods.

Så vad är maxmåttet för paket vanligtvis? Detta beror på vilken transportör man väljer att skicka sitt paket med men oftast ligger maxmåttet för ett pakets omkrets på 300 cm.

Beräkna omkrets

Omkretsen beräknas med följande formel:

Omkrets = 1x längsta sida + 2x bredd + 2x höjd

Beräkna omkrets paket sendify

Räkneexempel omkrets paket

För att beräkna omkretsen på paketet behöver vi först veta dess dimensioner, låt oss anta att du har ett paket med följande mått:

  • Längd = 100 cm
  • Bredd = 30 cm
  • Höjd = 20 cm

Här är stegen för att räkna ut paketets omkrets:

Använd formeln: Omkrets = 1x längsta sida + 2x bredd + 2x höjd

För vårt exempel innebär det: Omkrets = 100 + 60 + 40 = 200

Omkretsen på ditt paket är 200 cm. Om du jämför detta mått med fraktbolagets maxgräns för paketomkrets, kan du avgöra om ditt paket kan skickas som vanligt eller om det behöver hanteras som skrymmande gods eller kräver specialhantering.

mått ikon

Vad är volymvikt?

Volymvikt, också kallad dimensionell vikt, används ofta inom logistikvärlden för att beräkna fraktkostnader. Det är inte ett värde som har en specifik fysisk motsvarighet utan uppstod som en beräkningskvantitet i och med populariseringen av flygresor. Inom flygtransport spelar nämligen utrymmet som det transporterade godset tar upp i flygplanet större roll än den faktiska vikten.

För att bestämma priset på ett paket jämförs den beräknade volymvikten med den faktiska vikten och det största av de två värdena används sedan som vikt för prisberäkningen.

Beräkna volymvikt

Att räkna ut volymvikt är enkelt:

Volymvikten = längd (m) x bredd (m) x höjd (m) x volymfaktor

Multiplicera längden, bredden och höjden (i m) för godset som ska skickas, multiplicera sedan det resulterande värdet med en omräkningsfaktor eller volymfaktor.

Volymfaktoren bestäms av rederiet själv. Till exempel använder frakttjänstleverantören UPS  200 för att beräkna volymetrisk vikt. Se tabellen nedan för transportörers olika omräkningsfaktorer.

Transportör

Transportprodukt

Volymfaktor

DHL Freight

280 kg / m3

DSV

280 kg / m3

FedEx

200 kg / m3

TNT Economy

200 kg / m3

TNT Express

250 kg / m3

UPS

200 kg / m3

mått ikon

Vad är den fakturerbara vikten på min försändelse?

För att fastställa priset på en försändelse utgår man från den fakturerbara vikten. Detta värde är antingen den beräknade volymvikten eller den faktiska vikten av din försändelse. Det större värdet är avgörande här. Viktberäkningen gäller både paket och dina pallar . Följ vår steg-för-steg-förklaring för att göra den här processen enkel:

Steg 1: Beräkna den faktiska vikten

Faktisk vikt är vikten av föremålen i din försändelse. Vikten på din försändelse kommer att avrundas till närmaste halvkilo.

  • Använd en våg för att mäta. Avrunda upp till närmaste halvkilo

Steg 2: Beräkna volymvikten

Volymvikten beskriver densiteten, dvs det utrymme som godset upptar jämfört med dess faktiska vikt. Dimensionell vikt måste tillämpas på alla internationella frakttjänster.

  • Beräkna paketets eller pallens mått i meter. Mät alltid längs med den längsta sidan.
  • Multiplicera längden på godset med bredden och höjden (längden x bredden x höjden). Resultatet är volymen i meter
  • För importförsändelser och exportförsändelser, multiplicera volymen med omräkningsfaktorn/volymfaktoren som tillhandahålls av fraktleverantören. Till exempel, med UPS är detta 200

Steg 3: Beräkna den fakturerbara vikten

Jämför den faktiska vikten på försändelsen med volymvikten. Det värdet som är högst används blir den fakturerbara vikten och används för att beräkna din fraktkostnad.

För vissa pallförsändelser är den lägsta fakturerade vikten 71 kg.

Läs mer om fraktdragande vikt här.

Trött på att lära dig nya logistiktermer? Boka din frakt med Sendify!

  • Jämför bland 100-tals olika fraktalternativ
  • Hitta den billigaste och smidigaste frakten
  • Skicka paket, pall & container tryggt i Sendify
Se ditt fraktpris

Vanliga frågor om volymvikt och omkrets

Vad är omkretsen på ett paket?

Omkretsen på ett paket beskriver dess storlek. För att räkna ut omkretsen använder du formeln:
1x längsta sida + 2x bredd + 2x höjd

Hur stort får ett paket vara?

Oftast ligger maxmåttet för ett pakets omkrets på 300 cm. Men detta kan variera mellan olika transportbolag.

Vad är volymvikt?

Volymvikten hjälper till att säkerställa fraktkostnaden på en försändelse. Istället för den faktiska vikten återspeglar det utrymmet som försändelsen tar upp i transportmedlet.

Räkna ut volymvikten genom att multiplicera längden, bredden och höjden (i cm).

Dividera sedan värdet med omräkningsfaktorn (som tillhandahålls av fraktleverantören).

Vad är den fakturerbara vikten?

Jämför den faktiska vikten på pallen med volymvikten. Det värdet som är högst används blir den fakturerbara vikten och används för att beräkna din fraktkostnad.