Sendify

Omkrets och volymvikt

Omkrets och volymvikt är två viktiga dimensioner inom frakt. De måste ofta anges vid frakt av paket och pallar och hjälper till att avgöra priset på din transport. I den här guiden kommer vi att gå genom hur du kan beräkna båda värdena snabbt och enkelt.

Beräkna omkrets & volymvikt

eller

Omkrets

320 cm

Volymvikt

320 kg
mått ikon

Vad är omkrets?

Omkretsen använda ofta för att definera ett pakets maxmått och beskriver storleken på paketet som ska skickas. Omkretsen räknas ut via att lägga till den längsta längden på ditt paket med två gånger bredden och två gånger höjden. Omkretsen är med andra ord summan av omkretsen av de kortaste sidorna plus förpackningens enkla längd.

Paket som överstiger den maximala omkretsen kommer inte att accepteras av någon pakettjänst och måste skickas med speditör eller som skrymmande gods.

Så vad är maxmåttet för paket vanligtvis? Detta beror på vilken transportör man väljer att skicka sitt paket med men oftast ligger maxmåttet för ett pakets omkrets på 300 cm.

Beräkna omkrets

Omkretsen beräknas med följande formel:

Omkrets = 1x längsta sida + 2x bredd + 2x höjd

Beräkna omkrets sendify

mått ikon

Vad är volymvikt?

Volymvikt, också kallad dimensionell vikt, används ofta inom logistikvärlden för att beräkna fraktkostnader. Det är inte ett värde som har en specifik fysisk motsvarighet utan uppstod som en beräkningskvantitet i och med populariseringen av flygresor. Inom flygtransport spelar nämligen utrymmet som det transporterade godset tar upp i flygplanet större roll än den faktiska vikten.

Volymvikten bestämmer fraktkostnaden. För att bestämma priset på ett paket jämförs den beräknade volymvikten med den faktiska vikten och det största av de två värdena används sedan som vikt för prisberäkningen.

Beräkna volymvikt

Att beräkna volymetrisk vikt är enkelt:

Multiplicera längden, bredden och höjden (i cm) för godset som ska skickas och dividera det resulterande värdet med en omräkningsfaktor.

Omräkningsfaktorn bestäms av rederiet själv. Till exempel använder frakttjänstleverantörerna UPS  5 000 för att beräkna volymetrisk vikt.

Beräkna volymvikt Sendify

mått ikon

Vad är den fakturerbara vikten på min försändelse?

För att fastställa priset på en försändelse utgår man från den fakturerbara vikten. Detta värde är antingen den beräknade volymvikten eller den faktiska vikten av din försändelse. Det större värdet är avgörande här. Viktberäkningen gäller både paket och dina pallar . Följ vår steg-för-steg-förklaring för att göra den här processen enkel:

Steg 1: Beräkna den faktiska vikten

Faktisk vikt är vikten av föremålen i din försändelse. Vikten på din försändelse kommer att avrundas till närmaste halvkilo.

  • Använd en våg för att mäta. Avrunda upp till närmaste halvkilo

Steg 2: Beräkna volymvikten

Volymvikten beskriver densiteten, dvs det utrymme som godset upptar jämfört med dess faktiska vikt. Dimensionell vikt måste tillämpas på alla internationella frakttjänster.

  • Beräkna pallens mått i centimeter. Mät alltid längs med den längsta sidan och runda siffror till närmaste heltal (t.ex. 1,00 cm till 1,49 cm avrundas ner till 1 cm och 4,50 cm till 4,99 cm avrundas upp till 5 cm)
  • Multiplicera längden på godset med bredden och höjden. Resultatet är volymen i centimeter
  • För importförsändelser och exportförsändelser, dividera volymen med omräkningsfaktorn som tillhandahålls av fraktleverantören. Till exempel, med UPS är detta 5 000

Steg 3: Beräkna den fakturerbara vikten

Jämför den faktiska vikten på pallen med den volymvikten. Det högre värdet är den fakturerbara vikten som används för att beräkna din fraktkostnad. För vissa pallförsändelser är den lägsta fakturerade vikten 71 kg.

Trött på att lära dig nya logistiktermer? Boka din frakt med Sendify!

  • Jämför bland 100-tals olika fraktalternativ
  • Hitta den billigaste och smidigaste frakten
  • Skicka paket, pall & container tryggt i Sendify
Se ditt fraktpris