Åkeriföretag - Allt du behöver veta

Ett åkeriföretag transporterar företags varor, gods och paket via lastbilar och andra vägfordon. I denna artikel går vi igenom de vanligaste frågorna samt andra viktiga delar att ha koll på när det kommer till att frakta med hjälp av ett åkeriföretag.

Se ditt fraktpris
from country
Du måste skriva in en godsvikt
se flag image
Please select a country
Du har inte valt godstyp än
Du måste skriva in en godsvikt

Jämför fraktlösningar från:

DHL logo
DSV logo
UPS logo
Fedex logo
TNT logo
Sendify Freight logo
Minst ett av länderna måste vara Sverige. Antingen inrikes, import till Sverige eller export från Sverige.

Åkeriföretag - Allt du behöver veta

Ett åkeriföretag transporterar företags varor, gods och paket via lastbilar och andra vägfordon. I denna artikel går vi igenom de vanligaste frågorna samt andra viktiga delar att ha koll på när det kommer till att frakta med hjälp av ett åkeriföretag.

Se ditt fraktpris
from country
Du måste skriva in en godsvikt
se flag image
Please select a country
Du har inte valt godstyp än
Du måste skriva in en godsvikt

Jämför fraktlösningar från:

DHL logo
DSV logo
UPS logo
Fedex logo
TNT logo
Sendify Freight logo
Minst ett av länderna måste vara Sverige. Antingen inrikes, import till Sverige eller export från Sverige.

Vad är ett åkeriföretag? 

Ett åkeriföretag är en typ av transportföretag som specialiserar sig på att transportera varor, gods och paket över landsvägar. Åkeriföretagen erbjuder olika typer av transporttjänster och det som är gemensamt för alla åkeri företag är att de använder olika typer av vägfordon, såsom lastbilar och skåpbilar. Svenska åkeriföretag är en viktig del av Sveriges logistik- och transportindustri och åkerierna spelar en avgörande roll i att transportera varor från en plats till en annan både inom och mellan olika områden vare sig det är nationellt och internationellt.

Åkerier bidrar alltså kort och gott till att förse både företag och konsumenter med nödvändiga varor och material på rätt plats och på rätt tid. Sveriges åkerinäring omsätter nästan 160 miljarder kronor årligen, vilket motsvarar cirka 4 procent av BNP, och sysselsätter omkring 180 000 människor. 

Vilka tjänster erbjuder ett åkeri? 

Åkeriföretag erbjuder olika typer av tjänster beroende på deras specialisering och vilka resurser åkeriföretaget har. Här nedan listar vi några exempel på tjänster som åkerier erbjuder:

 • Godstransport – Transport av olika typer av varor och gods. Exempelvis bulkvaror, färdigprodukter, och material för tillverkningsindustrin.
 • Distribution – Leverans av varor till olika destinationer för butiker, företag och konsumenter.
 • Expressleveranser – Snabb leverans av små och stora försändelser med tidskänsliga leveranskrav.
 • Specialtransporter – Transport av skrymmande, känsliga eller farliga varor som kräver speciella hanteringsmetoder och utrustning.
 • Internationell transport – Transport över landsgränser som kräver tullhantering och dokumentation för internationella försändelser. Läs gärna vidare om att skicka paket utomlands
 • Åkeriverksamhet – Transporttjänster för byggmaterial, jordbruksprodukter och andra specifika branscher som ofta transporterar stora mängder varor och produkter.

Vad kostar det att skicka paket med ett åkeriföretag?

Hur mycket det kostar att transportera varor och gods med åkerier påverkas av flera olika faktorer. Några faktorer som påverkar åkeriföretagens priser är hur stort eller hur många paket som ska transporteras med åkeriet, vilket avstånd paketet ska transporteras samt hur fort åkeriföretag ska leverera paketet till mottagaren. Åkeriföretagens pris för transport kan även skilja sig även mellan olika bolag, städer och tjänster.

Vi rekommenderar att använda Sendify’s fraktförmedlingstjänst för att enkelt få fram olika fraktalternativ för ditt gods och välja tjänster mellan de större fraktbolagen. Det är helt gratis att skapa ett konto och du kan komma igång att boka din frakt redan idag! 

Vilka varor kan jag skicka med ett åkeriföretag? 

Åkeriföretag kan frakta många olika typer av varor, beroende på vilka tjänster de olika åkerierna erbjuder. En del åkeriföretag har specialiserat sig på en viss typ av varor eller produkter och det är sällan som ett åkeriföretag kan transportera alla typer av varor. Därför rekommenderar vi att undersöka med respektive åkeriföretag för att få reda på om just dina varor går att transportera med det åkeri du har tänkt. Ännu smidigare är att använda Sendify’s plattform för att få fram olika fraktalternativ och priser för just ditt gods som ska transporteras! 

Hur lång tid tar det att frakta varor med ett åkeri?

Åkeriföretag erbjuder olika typer av transporttjänster som ofta baseras på hur snabbt ditt gods ska komma fram till mottagaren. Expressleverans finns ofta tillgänglig om ditt gods har ett tidskänsligt leveranskrav, men mycket beror på vilken typ av vara det är som ska transporteras. I Sendify’s plattform kan du se både leveranstid och pris när du ska boka frakt för ditt gods.

Sveriges åkeriföretag – Svenska åkeriföretagens branschförening

Många av de svenska åkeriföretagen är medlemmar i åkeriförening Sveriges Åkeriföretag som är åkerinäringens branschorganisation. De arbetar för en sund och lönsam utveckling av åkerinäringen och ska stödja svenska åkeriföretags behov av företagsutveckling, opinionsbildning och lobbying. Sveriges Åkeriföretag har idag cirka 5 000 åkeriföretag, med sammanlagt 36 000 fordon, som är medlemmar i organisationen.

Jämför frakt mellan flera olika åkerier

Skicka dina varor med i genomsnitt 20% lägre fraktpriser, gör en kostnadsfri sökning på din frakt direkt i vår plattform.

Se ditt fraktpris

Vanliga frågor kring åkeriföretag

Kan jag spåra min leverans via åkeriföretaget?

Precis som budfirmor har åkeriföretag också gynnats av de senaste decenniernas tekniska utveckling. Många åkerier har utvecklats med teknologiska innovationer såsom fordonsspårningssystem, logistikmjukvara och kommunikationsteknik för att förbättra åkeriföretagens effektivitet och inte minst, kundupplevelsen. 

I vilka städer finns svenska åkeriföretag?

I Sverige finns det flera tusentals åkeriföretag och med största sannolikhet finns det ett åkeri i just den stad du och ditt företag befinner dig i. Många av de största åkerierna finns av naturliga skäl i anslutning till stora städer med viktiga hamnar och andra knutpunkter för logistik och transport. Nedan listar vi ett par exempel på åkerier i Sverige, men observera att det finns många, många fler åkerier både i dessa städer samt i resten av Sverige. 

 1. Åkeri Stockholm – Stockholms Åkeri AB
 2. Åkeri Göteborg – KC Åkeri AB
 3. Åkeri Malmö – Aldos Åkeri 
 4. Åkeri Uppsala – Uppsala Åkeri
 5. Åkeri Växjö – CG Åkeri AB

Vi rekommenderar att använda Sendify’s fraktförmedlingstjänst för att enkelt få fram olika fraktalternativ för ditt gods och välja tjänster mellan de större fraktbolagen runt om i Sverige. Det är helt gratis att skapa ett konto och du kan komma igång att boka din frakt redan idag!