Skicka flygfrakt: Snabbt, säkert och pålitligt

Att frakta gods med flyg kan vara en komplicerad process då du behöver förhålla dig till en del regler och föreskrifter. Som vanligt vill vi på Sendify hjälpa dig att frakta enklare och mer effektivt, därför kan du i den här guiden ta del av smarta tips för din flygfrakt.

sendify flygfrakt ikon

Vad är flygfrakt?

Flygfrakt avser allt gods som transporteras med fraktflyg och är ett populärt fraktalternativ för importörer och exportörer runt om i världen. Den främsta fördelen med flygfrakt är att du kan frakta gods snabbt. I snitt brukar ledtiderna ligga mellan 5 och 7 dagar beroende på vart du skickar ditt gods. Flygfrakt har därför visat den högsta tillväxten av alla transportslag under de senaste decennierna – mycket på grund av den fortsatta expansionen av världshandeln.

Boka flygfrakt via Sendify
sendify fördelar ikon

Fördelar och nackdelar med flygfrakt

När du använder dig av flygfrakt för att skicka ditt gods finns det, som vanligt, både för- och nackdelar. Dessa är bland annat:

Fördelar
  • Leveranstid: Flygplan har de kortaste transporttiderna av alla transportmedel, både när det gäller medel- och långdistanssträckor.

  • Trygghet: Pålitliga fraktkontroller förstärker säkerheten för dina varor och gör att flygfrakt blir ett naturligt val när du ska frakta dyrbart gods.

  • Tillförlitlighet: Flygscheman följs ofta flitigt, så leveranser kan vanligtvis schemaläggas på ett pålitligt sätt.

Nackdelar
  • Kostnad: Flygfrakt är dyrare än sjöfrakt. Om man jämför flyg- och sjöfrakt kan en medelstor låda på 500 kg från Kina till Sverige kosta 5 000 SEK till sjöss men 20 000 SEK med flyg.

  • CO2-utsläpp: Flygfrakt orsakar mycket högre utsläpp. Till exempel, enligt en brittisk regeringsundersökning kommer 2 ton som transporteras över 5 000 sjökilometer att släppa ut 150 kg CO2 jämfört med 6 605 kg CO2-utsläpp under flygtransport. Det blir därför inte den mest miljövänliga fraktmetoden.

  • Inte passande för tungt gods: Eftersom flygfrakt prissätts efter både storlek och vikt kan priserna bli väldigt höga när det gäller tungt gods. Här passar sjöfrakt bäst.

sendify kostnad ikon

Vad kostar det att skicka med flygfrakt?

När du beräknar fraktpriset för din flygfrakt behöver du ha en mängd olika faktorer i åtanke. För att skapa en bra kostnadsbild måste olika kostnader beaktas, bland annat flyg, leverans, flygplats- och tullkostnader. När du skickar din försändelse betalar du antingen för det utrymme som försändelsen tar upp eller för vikten på din försändelse. Priserna visas alltid i kilo. Motsvarande volymförhållande är 1:6 eller 1 m³ = 167 kg. Om du vill beräkna bruttovikten på din försändelse gäller följande formel:

Volymvikt = (Längd (cm) x Bredd (cm) x Höjd (cm)): 6 000

Under en normal säsong varierar internationella fraktpriser med flygfrakt från 23 SEK till 47 SEK per kilo, beroende på vilket typ av gods som transporteras och hur mycket  utrymme som finns tillgängligt. Sedan februari 2020 har dock kostnaden stigit kraftigt på grund av turbulens inom sjöfrakten och stor konsumentefterfrågan. Flygfraktpriser ligger för närvarande mellan 37 SEK och 75 SEK per kilo.

För att beräkna den totala fraktkostnaden för flygfrakt kan du använda dig av den här formeln:

Pris för varuleverans = Upphämtningspris + Flygpris + Leveranspris + Flygplatsavgifter + Tullar

Vill du istället få hjälp med att beräkna priset för just din flygfrakt kan du skicka in en kostnadsfri förfrågan med vår fraktförmedlingstjänst.

sendify dokument ikon

Tullklarering, restriktioner och försäkring

När du skickar gods utanför EU behöver du förhålla dig till relevanta tullregler – såsom att fylla i en tulldeklaration samt betala tullavgifter. En tulldeklaration beskriver vilka varor, och hur många av dessa varor, din försändelse består av. Ett exempel på en tullavgift är importmoms, där mottagaren är skyldig till att betala skatt på importerade varor. Tullregler varierar beroende på var du skickar ditt gods. Vill du läsa mer om detta har vi en dedikerad tull-fraktguide som går igenom tullregler på detalj.

Det är också viktigt att vara medveten om relevanta lagar och restriktioner när det gäller vilket typ av gods som får transporteras med flyg, samt vad som klassas som farligt gods. Det är till exempel förbjudet att skicka valuta, vapen, pälsar eller levande djur med flygfrakt. Utöver detta kan flygtransportbolagen ofta ha egna regelverk och dessa måste du också ta hänsyn till.

Handelsfaktura

En handelsfaktura, eller en kommersiell faktura, är ett viktigt tulldokument som används vid internationella försändelser, dvs när du skickar varor utanför EU. Fakturan beskriver din försändelse och dess värde och utgör grunden för tulldeklarationen.

Boka billig flygfrakt med Sendify Freight

Spara både tid och pengar genom att boka din flygfrakt med Sendifys erfarna fraktförmedling.

  • Kom igång gratis
  • Snabb och personlig service
  • Njut av enkel fraktförmedling
Skicka förfrågan

Frågor & svar kring flygfrakt

Vad räknas som farligt gods?

Vissa avsändare är omedvetna om att deras gods egentligen klassas som farligt gods. Varor som klassas som farligt gods är till exempel batterier, gaspatroner och viss kosmetika. Vid olycka på grund av icke-deklarerat eller felaktigt deklarerat farligt gods är avsändaren ansvarig och står för kostnaderna. Du är både skyldig att deklarera farligt gods (“Dangerous Goods Shipper’s Declaration”) samt att packa ordentligt enligt befintliga IATA-regler.

Vilka mått gäller för flygfrakt?

När det kommer till mått för flygfrakt är det värt att tänka på att du alltid betalar för storlek och vikt. Därför kan de vara smart att välja ett annat fraktalternativ såsom sjöfrakt om du ska transportera tyngre gods.

Ska ditt gods transporteras i ett passagerarflygplan så kommer det att finnas specifika mått som gäller för utrymmet, både vad gäller max bredd och max höjd.

Transporteras istället ditt gods med ett fraktflygplan behöver du inte förhålla dig till samma typ av riktlinjer.

 

Vår rekommendation är att använda flygfrakt när du transporterar varor som är dyrare, och mer känsliga, exemplevis elektronik.

 

Behöver du hjälp och rådgivning kring din flygfrakt, tveka inte att skicka in en förfrågan så återkommer vi till dig inom kort.

Vart kan jag boka flygfrakt från Sverige?

I Sverige finns en rad olika fraktbolag som erbjuder flygfrakttjänster, vi har satt samman en lista över olika transportföretag här.

 

Flygfrakt Stockholm
Transportföretagen i Stockholm erbjuder framförallt flygfrakt via Arlanda.

 

Flygfrakt Göteborg
Många av transportföretagen i Göteborg erbjuder flygfrakt från Landvetter.

 

Flygfrakt Malmö
När det kommer till flygfrakt för Malmö så går dessa transporter framförallt via Sturup. Här kan du läsa om olika transportföretag i Malmö.

 

Behöver du hjälp och rådgivning kring din flygfrakt, tveka inte att skicka in en förfrågan så återkommer vi till dig inom kort.

Vad kostar flygfrakt från Kina till Sverige?

När det kommer till flygfrakt från Kina till Sverige beror prisbilden framförallt på storleken på ditt gods tillsammans med vikten.

Vi på Sendify kan alltid hjälpa dig att ta fram ett kostnadsförslag för din flygfrakt till Kina.

Skicka in en förfrågan, så återkommer vi till dig inom kort.

Hur deklarerar man farligt gods inför flygfrakt?

Avsändaren av farligt gods med flygfrakt är skyldig till att utbilda de inblandade och även till att korrekt fylla i lagstadgade handlingar. Alla varor utfärdas med en flygfraktsedel, även känd som en AWB. Farligt gods som transporteras med flyg kräver också en avsändardeklaration, det vill säga en “Dangerous Goods Shipper Declaration” eller en “Dangerous Goods Declaration” (DGD). All information om farligt gods ska finnas med i denna deklaration. Det innebär att utöver farligt gods ska även all information om ovan nämnda märkningar finnas med. Deklarationen ska alltid finnas med i lasten och bifogat i din AWB. 

 

Sendifys fraktförmedlig kan hjälpa till med detta, bara så du vet.

Vad ska du tänka på när du packar gods inför flygfrakt?

När du packar ditt gods inför flygfrakt är det viktigt att tänka på stabilitet och att du därför väljer rätt typ av pall, samt starka lådor och kartonger. Vill du läsa mer om att skicka pall kan du kolla in våran pall-guide här. Utöver detta måste du också ha koll på de olika kraven som ditt valda rederi har på max vikt och volym. Det är också viktigt att se till att packa ömtåliga varor på rätt sätt – dvs men tillräckligt mycket luftutrymme runt varan – samt att märka sina varor på korrekt. 

Vad är skillnaden mellan ekonomifrakt och expressfrakt?

Det kan vara bra att notera att ekonomifrakt och expressfrakt inte är samma sak. Flygfrakt med expressfrakt hanteras vanligtvis av fraktbolag som fraktar sändningen dörr till dörr. Sändningar som fraktas med ekonomifrakt är vanligtvis betydligt större och kan även hanteras av flera fraktbolag under transporten. Till exempel kan det största fraktflygplanet, Antonov An 225, frakta ett helt tåg. 

Vad menas med flyglogisitk?

Flyglogistik innebär att organisera och optimera fraktprocessen för att säkerställa att varor flyttas smidigt och effektivt via lufttransport.