Skicka container till utlandet

Ska du transportera ditt företags varor i en container till utlandet? Fortsätt läs så guidar vi dig igenom det du behöver veta gällande processen att boka container till utlandet!

Kom igång
from country
Du måste skriva in en godsvikt
cn flag image
Please select a country
Du har inte valt godstyp än
Du måste skriva in en godsvikt

Jämför fraktlösningar från:

DHL logo
DSV logo
UPS logo
Fedex logo
TNT logo
Sendify Freight logo
Minst ett av länderna måste vara Sverige. Antingen inrikes, import till Sverige eller export från Sverige.

Skicka container till utlandet

Ska du transportera ditt företags varor i en container till utlandet? Fortsätt läs så guidar vi dig igenom det du behöver veta gällande processen att boka container till utlandet!

Kom igång
from country
Du måste skriva in en godsvikt
cn flag image
Please select a country
Du har inte valt godstyp än
Du måste skriva in en godsvikt

Jämför fraktlösningar från:

DHL logo
DSV logo
UPS logo
Fedex logo
TNT logo
Sendify Freight logo
Minst ett av länderna måste vara Sverige. Antingen inrikes, import till Sverige eller export från Sverige.

Vad är containerfrakt?

Containerfrakt är en typ av sjöfrakt där massa containrar skeppas på stora containerfartyg. Containerfartyg är speciellt utformade fartyg som används för att transportera standardiserade containrar över hela världen. Dessa fartyg har generösa däckytor där containrarna kan lastas och lossas med hjälp av kranar. Efter lastning staplas containrarna på varandra på fartyget för att optimera användningen av lastutrymmet. På detta sätt möjliggör containerfartyg effektiv och smidig transport av containrar till olika destinationer.

Containerfartyg varierar i storlek beroende på hur de är designade och vilken lastkapacitet de har. Längden på ett containerfartyg kan variera från cirka 100 meter för mindre fartyg till över 400 meter för de stora fartygen. Bredden är omkring 30-60 meter, och djupgåendet ( det vill säga, hur djupt fartyget når under vattenlinjen) är omkring 10-15 meter beroende på fartygets storlek och design.

När man pratar om storleken på containerfartyg använder man sällan meter för längd och bredd utan istället ett mått som kallas TEU (Twenty-Foot Equivalent Unit). En TEU motsvarar storleken på en standard 20-fots container, det vill säga en container som är cirka 6 meter lång. När man pratar om storleken på ett containerfartyg brukar man fråga vilken TEU-kapacitet ett containerfartyg har.

Mindre containerfartyg har vanligtvis en kapacitet på runt 1 000 till 3 000 TEU. Mellanstora containerfartyg kan ha en kapacitet på cirka 3 000 till 8 000 TEU. De större containerfartygen är riktigt stora och har en kapacitet på över 20 000 TEU. De största containerfartygen som är i drift idag kan bära över 24 000 TEU (!).

Container till utlandet – hur funkar det?

Om du och ditt företag ska transportera era varor med containerfrakt till utlandet har containerns destination en avgörande faktor för hur processen ser ut. Ska det fraktas inom EU gäller exempelvis fri rörlighet av varor mellan medlemsländerna. Detta innebär att du och ditt företag inte behöver ta hänsyn till några tullregler, betalar ingen tullavgift och behöver heller inte skapa några tullfakturor, vilket annars krävs när du ska transportera varor till ett land utanför EU. 

Om containern ska transporteras till, eller från, ett land utanför EU är det lite andra regler som gäller. Det finns dessvärre inga generella regler här utan varje land och region kan ha olika regler och avtal när du skickar container till utlandet. En del länder har exempelvis slutit frihandelsavtal med EU vilket gör att varorna kan skickas med containerfrakt tullfritt. Medan andra länder inte har några avtal och kan dessutom ha både restriktioner och förbud för vilka varor som får skickas till utlandet med containerfrakt.

Därför rekommenderar vi på Sendify alltid att du som importör undersöker vilka specifika regler som gäller för det land du ska importera från, eftersom vissa länder kan ha frihandelsavtal med EU och andra inte. Tullverket har listat vad som gäller för olika länder och du hittar informationen på deras hemsida med bestämmelser för olika länder och områden.

fartyg container skicka container till utlandet sendify

Vad kostar en container till utlandet?

Hur mycket det kostar att skicka ditt gods med containerfrakt beror på flera olika faktorer. Främst är det varan och godsets storlek och vikt som påverkar priset, men även vart godset ska transporteras någonstans. Det kan även vara så att du kanske inte behöver en hel container för ditt gods, eller så behöver du flera containrar. Här pratar man ofta om två olika begrepp, LCL och FCL. LCL står för “Less Than Container Load” och innebär att du bokar och betalar för en del av containern, ditt gods delas alltså container med annat gods. FCL “Full Container Load” innebär att ditt gods skeppas i en egen container. 

En liten, standardcontainer som är cirka 6 meter lång (dvs. 1 TEU), kostar normalt sett mellan 51 000 SEK och 72 000 SEK. För en större container som är omkring 12-meter lång ligger kostnaden från 82 000 SEK upp till 113 000 SEK.

För att hitta den bästa lösningen för ditt gods är just storleken på godset den avgörande faktorn vilket vi på Sendify hjälper dig att göra, skicka in en förfrågan så får du en icke-bindande offert med ett pris för hur mycket just din containerfrakt skulle kosta! 

Hur bokar jag container till utlandet?

Givetvis med hjälp av Sendify! Vårt team har lång erfarenhet av fraktförmedling och kan hjälpa dig och ditt företag att boka din containerfrakt till hela världen. Börja med att skicka in en förfrågan för din transport så återkommer vårt expertteam med en icke-bindande offert inom kort!

Dags att skicka container till utlandet?

Vi hjälper dig när det har blivit dags att skicka container till utlandet. Med Sendify kommer du igång snabbt samtidigt som du sköter all din import och export på ett och samma ställe.

Skicka förfrågan