Skicka tågfrakt: Ett miljövänligt fraktalternativ

Sendifys fraktförmedling vill att tågtransport ska vara enkelt och tillgängligt för alla oavsett storlek på bolag. I denna guide har vi därför samlat den viktigaste informationen om tågfrakt så att du på ett så enkelt sätt som möjligt kan hantera din logistik.

Läs mer om Sendifys fraktförmedlingstjänst här.

Sendify Freight - Tågfrakt
tågfrakt

Vad är tågfrakt?

Gods som transporteras via järnväg brukar i dagligt tal benämnas som tågfrakt. När du transporterar ditt gods via tågfrakt så brukar vanligtvis godset fraktas i containrar, tågfrakt är ett kostnadseffektivt sätt att transportera både styckegods, bulkvaror, vätskor och gaser och anses även vara det mest klimatsmarta fraktalternativet.

sendify kostnad ikon

Hur mycket kostar det att skicka tågfrakt?

För att skicka gods med tåg och betala rätt pris, behöver du veta hur stort godset är samt även hur mycket gods du önskar skicka. Det är viktigt att jämföra den totala kostnaden för frakten med kostnaden per kubikmeter för att på så sätt hitta det billigaste fraktalternativet. Om du vill veta vad just din tågfrakt kostar kan du göra en kostnadsfri förfrågan till Sendifys fraktförmedling.

sendify fördelar ikon

Fördelar och nackdelar med tågfrakt

Det finns en rad olika fördelar och även nackdelar att ta i beaktning när du funderar på att skicka ditt gods med tågfrakt, här har vi listat ett par av dessa.

Fördelar
 • Snabbare fraktalternativ: Att skicka gods med järnväg från Kina till Europa är mycket snabbare än att skicka samma gods med båt. Järnvägsfrakt kan många gånger minska transporttiden med flera månader, vilket är särskilt viktigt för företag som är i behov av snabba leveranser.

 • Lägre fraktpriser: Jämfört med att frakta gods med lastbil kan tågfrakt många gånger vara mycket billigare när det kommer till längre avstånd. En enda tågförare kan transportera flera containrar samtidigt som det krävs flertalet lastbilschaufförer för att transportera samma volym. Om du fraktar gods med längre avstånd kan det vara värt att undersöka om tågfrakt skulle kunna vara ett alternativ för dig.

 • Miljövänligt alternativ: Järnvägstransporter står endast för 1% av det totala koldioxidutsläppet inom transportsektorn. Detta gör tågfrakt till en mer hållbar och miljövänlig transportform jämfört med många andra transportsätt.

Nackdelar
 • Begränsad räckvidd: Järnvägsnätet täcker inte alla områden, så det kan finnas begränsningar i tillgängligheten.

 • Begränsad flexibilitet: Tågtransporter följer ett fast schema, så det kan finnas mindre flexibilitet när det gäller leverans- och hämtningsdatum.

 • Lastning och lossning: Det kan vara mer krävande att lasta och lossa gods på och av tåg jämfört med lastbilar eller flygplan.

 • Risk för förseningar: Tågtransporter kan påverkas av oplanerade händelser, som till exempel strejker, väderförhållanden och tekniska problem, vilket kan orsaka förseningar i leveranstiden.

sendify dokument ikon

Hur packar du ditt gods vid tågfrakt?

När du packar ditt gods för tågfrakt är det viktigt att följa nedan riktlinjer så att du säkerställer att godset transporteras på ett säkert sätt.

 1. Använd tåliga och lämpliga förpackningar: Använd lämpliga förpackningar som är starka nog att skydda ditt gods under transporten, dessa förpackningarna bör även vara lätta att lasta och lossa från tåget.
 2. Fyll ut tomrummet: Se till att ditt gods fyller ut tomrummet i förpackningen i en så hög utsträckning som möjligt. Detta kan hjälpa till att förhindra skador på godset genom att minska rörelsen under transporten.
 3. Använd lastpallar: Hjälper till att göra lastning och lossning av godset smidigare, dels hjälper detta till att skydda godset och underlättar samtidigt hanteringen av detta.
 4. Märk godset väl: Märk ditt gods med tydliga etiketter och ange rätt fraktinformation, inklusive destination och mottagare direkt på din försändelse.
 5. Följ riktlinjerna: Följ transportörens riktlinjer för vikt- och dimensioner för att undvika övervikt och därmed potentiella förseningar.

Vill du ha hjälp med din tågfrakt, se till att kontakta oss så hjälper vi dig vidare!

Gör din tågfrakt lite enklare

Spara både tid och pengar genom att boka din tågfrakt med Sendifys erfarna fraktförmedling.

 • Snabb och personlig service
 • Skicka en kostnadsfri förfrågan
 • En enkel fraktförmedling för all din frakt
Skicka förfrågan

Frågor & svar

Hur fungerar tågfrakt?

Tågfrakt fungerar genom att godset placeras i containrar eller på pallar som sedan lastas på olika tågvagnar. Dessa tågvagnar kopplas därefter ihop till ett godståg som sedan rullar på järnvägsspåret fram till destinationen.

För att skicka godset med tågfrakt behöver avsändaren boka en plats på tåget hos en transportören eller logistikleverantör (vi kan tipsa om Sendify). Beroende på godsets egenskaper kan olika typer av vagnar användas, till exempel containervagnar, bulkvagnar eller tankvagnar.

 

Under transporten kontrolleras godset av tågpersonalen för att se till att det inte skadas och att det på ett säkert sätt når sin destination. Vid ankomst till destinationen lastas godset av tåget och antingen levereras direkt till mottagaren eller till en terminal för vidare transport.

Hur beräknas fraktpriset för tågfrakt?

Fraktpriset för tågfrakt beräknas vanligtvis utifrån flera olika faktorer, inklusive:

 1. Avståndet på transportsträckan: Ju längre avståndet desto högre blir fraktkostnaden.
 2. Vikt och dimensioner på godset: Desto större och tyngre godset är, desto högre blir fraktkostnaden.
 3. Fraktväg och frakttyp: Priset kan också variera beroende på vilken fraktväg som används och vilken typ av frakt som krävs. Till exempel kan en direkttågfrakt vara dyrare än en omlastning på flera tåg.
 4. Tidpunkt och efterfrågan: Fraktpriset kan också variera beroende på tidpunkt på året och efterfrågan på tågfrakt.
 5. Valuta och tullavgifter: Om godset transporteras mellan olika länder kan även valutakurser och tullavgifter påverka fraktpriset.

Vi hjälper dig gärna att ta fram kostnaderna och beräkna den bästa fraktlösningen för ditt företag.

Läs mer om Sendifys fraktförmedlingstjänst här och skicka in en kostnadsfri förfrågan direkt!