Sendify

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Läs mer

Sendifys Italien-expert:”Importerar du från Italienimporterar du från två olika länder”

2020.08.06

Italien är med sina populära inhemska produkter pasta, pizza och kläder, inte helt oväntat, Europas näst största tillverkningsindustri. Tack vare sitt strategiska läge i hjärtat av Europa, är det även många svenska företag som importerar från Italien till Sverige. Därför tog vi oss en pratstund med Sendifys Italien-expert, Silvia Strano, för att ta reda på vad du som företagare behöver tänka på när du importerar från Italien.

Norra och södra Italien: Ett eller två länder?

Italien är känt för att vara det avlånga landet i södra Europa som är format som en stövel, men enligt Silvia är det mindre känt hur norra och södra Italien skiljer sig från varandra. Faktum är att det är stor skillnad på att göra affärer och importera från ett företag i norra Italien jämfört med ett i södra:

“Företag i norra Italien är mer strukturerade och vana vid att arbeta med utländska företag, medan företag i södra Italien är tvärtom.” 

Men enligt Silvia är norra Italien före södra Italien i fler aspekter än just affärer, exempelvis har de kommit längre i digitaliseringen och i deras engelskakunskaper.

Att bygga en affärsrelation med ett italienskt företag

Vi svenskar tenderar att ha mer av en informell relation till våra chefer och har stereotypiskt sett inte en hierarkisk organisationsstruktur på svenska företag. Men i Italien är det tvärtom enligt Silvia, där förväntar man sig en formell relation till en början:

“I Italien existerar det en hierarki på ett annat sätt än i Sverige och företag förväntar sig att man har en formell ton till dem för att visa respekt för deras position i företaget.”

Däremot betonar Silvia att när du väl har etablerat en formell relation med ett italienskt företag, brukar det ganska snabbt gå över till en informell relation. Det kan därför vara bra att vara formell till en början vid kontakt med ett italienskt företag, för att visa respekt och skapa förutsättningar för en lång affärsrelation.

Importera strategiskt från Italien

Att importera från norra Italien och södra Italien är lite som att importera från två olika länder, menar Silvia. Generellt sett är infrastrukturen bättre i norra Italien då de har ett mer utvecklat nätverk för flygplan, båttrafik och tågförbindelser än södra Italien:

“Om du importerar en vara från södra Italien kan det ta längre tid, då infrastrukturen inte är lika bra. Dessutom kan du behöva räkna med fler förseningar.”

Det kan alltså vara fördelaktigt för dig att importera en vara från norra Italien, då du kan få snabbare leveranstider och färre förseningar. Silvia betonar dock att det här är en generaliserad bild av landet, och att du fortfarande kan importera effektivt från de södra delarna av landet med rätt transportör.

Sveriges försprång på den
italienska marknaden

Oavsett om du importerar från norra eller södra Italien, har svenskar ett gott rykte i Italien om att vara effektiva och hårt arbetande. Därav vill italienare gärna ingå i affärsrelationer med svenska företag, vilket är något som vi svenskar inte tar till vara på tillräckligt mycket enligt Silvia. Om du går i tankarna om att börja importera från Italien eller om du redan gör det: se till att ta tillvara på det försprång som du redan har på den italienska marknaden.