Logistikguide

Lär dig packa paket rätt

För att se till att ditt paket når mottagaren snabbt och oskadat måste du packa ditt paket så effektivt och säkert som möjligt. I den här guiden kommer du att lära dig vad som är viktigt när du packar ditt paket. Följ våra tips och förenkla din frakt.

Nyckeltal inom logistik ikon

Så packar du paket

Packa paket rätt med hjälp av dessa 3 steg.

1. Välj kvalitet

Använda kartonger förlorar i styrka över tiden. Se till att du väljer en kartong av hög kvalitet och i gott skick när du emballerar paket, helst av ett styvt material. Detta säkerställer att din förpackning ger tillräckligt med skydd och stabilitet under transporten.

sendify packa paket steg 1

2. Undvik tomma utrymmen

Överflödigt fyllningsmaterial minskar stabiliteten vid stapling. Undvik förpackningar som är för stora för innehållet, eftersom de löper risk att krossas.

sendify packa paket steg 2

3. Tejpa ihop kartongen med ett H

Applicera förseglingstejp ordentligt i ett H-mönster både på ovansidan och undersidan av paketet. För tyngre paket, använd även snöre eller remmar runt för att ge extra stabilitet och säkerhet under transporten.

sendify packa paket steg 3

Läs mer om att packa paket i vårt hjälpcenter.

info ikon

De viktigaste punkterna

För att skydda dina varor måste du se till att packa ditt paket rätt. Förpackningen är också viktig för att underlätta och säkerställa transporten. När du packar ditt paket bör du särskilt ta hänsyn till följande punkter:

 • Säkra dina varor: Dina varor bör ha minst 5 cm avstånd till ytterväggen av kartongen. Alla tomrum bör fyllas med fyllnadsmaterial för att förhindra att dina varor skadas av stötar under transporten. Valet av rätt fyllnadsmaterial är också avgörande. Särskilt ömtåliga produkter bör placeras mitt i förpackningen.

 • Fördela varorna utefter vikt: Placera tunga föremål längst ner i förpackningen och lättare föremål längst upp för att undvika skador. Se till att vikten i transportkartongen är jämnt fördelad. Det bör inte finnas någon sida som är tyngre, eftersom det kan orsaka paketet att glida eller välta. Om dina varor väger över 35 kg måste de skickas på en pall.

 • Ta hänsyn till produkttyp när du packar: Beroende på vilken typ av vara du skickar gäller olika förpackningsmetoder och regler. Till exempel bör du alltid placera dryckeskartonger eller flaskor ståendes i transportkartongen eftersom de är utformade för vertikal transport. I upprätt position kan de klara av högre tryck och därmed skickas säkrare.

 • Skydd vid vätskor: Varor som kan läcka i förpackningen (till exempel vätskor, mediciner osv.) måste förseglas i en lufttät påse. Detta fungerar som ett ytterligare skydd mot läckage, eftersom vätskan annars kan skada både din och andra transportkartonger.

 • Tydligt märka paket: Fraktetiketten ska placeras på den största ytan av paketet. Det ska sitta fast ordentligt och jämt för att inte rivas eller gå sönder under transporten. Lägg även med avsändarens och mottagarens adress inne i paketet för säkerhets skull. På så sätt kan transportören identifiera paketet även vid yttre skador. Ta även ett foto av innehållet och förpackningen på ditt paket innan du skickar det. Detta underlättar bevisningen om det uppstår en skada.

kartonger sendify packa paket

Kartonger

Packa paket i en stabil och passande kartong för att säkerställa säkerhet under transporten. Observera följande punkter:

Välj en stabil, rektangulär kartong för din frakt. Kartongen bör ha tillräckligt med utrymme för varorna och tillräckligt med fyllmaterial. Det bör vara cirka 5 cm avstånd mellan varan och kartongens väggar. Ju tyngre eller mer ömtålig din vara är, desto mer volym bör ditt fyllnadsmaterial ha. Därför bör kartongen också vara större i dessa fall. Om du använder begagnade kartonger, se till att de fortfarande är stabila och inte har några skador eller brister. Ta också bort alla gamla fraktetiketter. Kartongen bör ha en tillräckligt stor yta för att kunna fästa fraktetiketten direkt på den. Fraktetiketten måste vara tydligt synlig och får inte vara trasig eller skrynklig.

Olika typer av kartonger

De flesta kartonger är tillverkade av wellpapp, vilket kännetecknas av hög styvhet och elasticitet. Det finns tre olika typer av wellpappkartonger som är lämpliga för olika användningsområden. Det finns också andra typer av kartonger. Vilken typ som är bäst lämpad när du emballerar paket beror på egenskaperna hos de varor som ska skickas. Avgörande faktorer är:

 • Storlek och vikt
 • Antal delar i ett paket
 • Känslighet och ömtålighet
 • Distansen som paketet ska transporteras och de säkerhetsrisker som är förknippade med det
packa paket ikon

Fyllnadsmaterial

För att packa paket rätt och skydda dina varor under transport bör du använda en vaddering eller fyllmaterial i paketet. Fyllmaterialet ser till att dina varor inte glider runt i paketet, vilket annars kan leda till skador. Dessutom absorberar vaddering stötar och tryck som kan uppstå under transporten av paketet. För att emballera paket tryggt bör du använda högkvalitativt fyllnadsmaterial. Till exempel är tidningspapper och silkespapper inte lämpliga eftersom de komprimeras kraftigt under belastning. Detta skulle inte fylla ut utrymmena i din förpackning, vilket kan leda till att produkter glider runt i kartongen.

Generellt sett gäller: Desto tyngre varorna är, desto starkare och mer volym bör vaddmaterialet ha. För lätta försändelser kan du därför använda mjuk fyllnadsmaterial, som luftkuddar. För tunga föremål bör du å andra sidan använda hårdare vaddmaterial för extra stabilitet. Här passar till exempel bubbelplast eller packpapper.

Nu kan du börja skicka paket

Kom igång direkt och gör en gratis prissökning i Sendify.

 • Jämför bland 100-tals olika fraktalternativ
 • Hitta den billigaste och smidigaste frakten
 • Skicka paket, pall & container tryggt i Sendify
Se ditt fraktpris

Vanliga frågor om att packa paket

Hur ska man packa paket?

För att säkerställa att ditt paket når mottagaren snabbt och utan skador är det viktigt att packa det så effektivt och säkert som möjligt. Det blir därför viktigt att fördela vikten jämnt, välja rätt typ kartong och fyllnadsmaterial samt att sluta kartongen rätt.

Hur stort får ett paket vara?

Oftast ligger maxmåttet för ett pakets omkrets på 300 cm. Men detta kan variera mellan olika transportbolag.