Fraktbolag: Allt du behöver veta

Senast uppdaterad: 2019-09-05

Här är guiden för dig som vill frakta med rätt fraktbolag och undvika onödiga kostnader

Sendifys logotyp mot en ljusblå bakgrund

Få hjälp att välja rätt fraktbolag

Genom att registrera dig gratis kan du komma igång direkt och jämföra både ledtider och pris mellan fem ledande fraktbolag. Ett smart system som hjälper dig att välja rätt fraktbolag.

Registrera dig gratis och se ditt fraktpris

Fraktbolagen som hanterar din frakt

Inom logistikbranschen finns flera stora transportörer och mängder av mindre speditörer. De olika transportbolagen är specialiserade på olika sorters frakt så att du kan skicka i princip vad du vill, när du vill, var du vill.

TA-system

Jämför, boka och spåra din frakt

Fraktavtal

Över 20 fraktavtal med 5 transportörer

Logistiksupport

Vi finns på chat och telefon för dig

Kostnadsfritt

Betala bara för det du skickar

Bästa transportbolaget? Det är upp till dig!

Att säga att en transportör är bättre än en annan är svårt, det är en subjektiv värdering som grundar sig helt på dina egna fraktbehov. Det man kan titta på och jämföra är exempelvis pris, ledtid, bokningsportal, kundservice eller upphämtningstider. De olika transportbolagen har sina egna styrkor, här listar vi de transportörer som vi har avtal med:

 

DHL
DHL är transportbolaget med brett erbjudande och många olika prisvärda produkter, framförallt med inrikesfrakt. Om du ska skicka paket till privatpersoner kan DHL leverera till servicepoint som finns på de flesta orter i Sverige och utomlands vilket innebär att frakt till privatpersoner både blir billigare och inte kräver att mottagaren ska vara hemma under hela dagen för att ta emot paketet.

 

DSV
Inte lika snabba som andra transportbolag, men när tungt gods som exempelvis pallar ska fraktas så är de prisvärda för transport både till Sverige och utomlands.

 

FedEx
Att skicka med FedEx har sina fördelar, speciellt när man vill skicka gods utomlands. Transportbolaget har ett brett nätverk och är duktiga på att hantera utlandsfrakt, framför allt är de duktiga på leveranser till Asien.

 

TNT
Ska du skicka mellanstort gods eller pall så är TNT ett bra transportbolag. De är duktiga på att hantera internationell frakt och  erbjuder också bra lösningar för expressfrakt. TNT kan även erbjuda lösningar för specialfrakt som alkohol.

 

UPS
Expressfrakt på paket utomlands, det är UPS experter på. Fördelen med att anlita UPS som transportbolag är deras breda nätverk. De kan leverera ditt gods i princip över hela världen.

 

Läs mer:
Skicka paket
Import
Export

Prissättning

Vad priset kommer att bli för din frakt är också svårt att svara på, det grundas på flera olika faktorer som bland annat avsändar- och mottagaradress, ledtider, dimensioner, hur ofta du skickar, etc. Utöver detta kan det också tillkomma extra kostnader om du exempelvis skickar varor som kräver särskild hantering, om du vill ha försäkring eller om du skickar till ett annat land utanför Europa och din sändning ska gå genom tullen. Genom en logistikpartner kan du enkelt jämföra de olika transportbolagens priser och ledtider för din specifika frakt och hitta den bästa lösningen för dig. För att undvika extratillägg utöver ditt offererade pris är det viktigt att tänka på att ange korrekta uppgifter då godset ofta kontrollmäts och vägs av transportbolagen. Det är även möjligt att att teckna egna fraktavtal med transportörererna, vilket innebär att man gemensamt förhandlar fram bättre priser med transportören utifrån dina specifika fraktbehov.

 

Läs mer: 
Fraktavtal
Så slipper du tilläggsavgifter

Vi får alla tillgängliga alternativ direkt i systemet, bara ett klick bort. Det enda jag behöver göra är att välja – vill jag ha det billigaste eller snabbaste alternativet?

Henrik Karlsson, Key Account Manager på VANS

Service hos fraktbolagen

Transportbranschen får ta emot mycket kritik för sena leveranser, försvunnet gods eller trasigt gods. Naturligtvis är det tråkigt när detta händer. Transportörerna arbetar ständigt med att minska felen, men det är nästan oundvikligt eftersom transportbolagen hanterar enorma flöden varje dag. Antal fel som uppstår är litet i förhållande till de stora volymer som hanteras, men felen kan bero på både den mänskliga faktorn eller maskinella fel under hanteringen.

 

Samma sak gäller om din frakt inte blir upphämtad på utsatt dag. Det kan bero på att chauffören inte har hunnit hämta upp ditt paket under dagen eller att det skett en miss och informationen om upphämtningen inte har kommit fram till chauffören. Många större transportbolag anlitar även i sin tur andra, mindre, lokala fraktbolag både inom Sverige och utanför. De fraktbolagen kan vara experter på att leverera en viss yta eller ort som exempelvis Stockholm, Göteborg, Skåne eller till orter i norra Sverige. Detta görs för att transportbolagen ska kunna ha snabbare ledtider och större flexibilitet även på mindre orter, men kommunikationskedjan blir längre och därmed kan fel uppstå. Om ditt gods inte blir upphämtat måste du kontakta din transportör eller logistikpartner och boka en ny hämtning eftersom att detta inte sker automatiskt när den primära upphämtningen uteblivit.

 

Vissa transportörer garanterar leverans vilket innebär att man kan få ersättning eller återbetalning om leveransen är försenad eller uteblir helt. Detta erbjuder bland annat UPS med flera av sina produkter. För andra transportbolag kan du behöva köpa ett specifikt tillägg, eftersom att de inte lämnar någon leveransgaranti. I detta läge får man vad man betalar för; varken DHL eller DSV garanterar någon leverans, men istället kan de hålla lägre priser. Andra transportörer som exempelvis TNT betalar tillbaka mellanskillnaden av en expressfrakt och en långsammare frakt om de inte klarar av att leverera inom angiven tid.

Dags att börja jämföra fraktbolagen?

Hoppas att du gillade den här sidan om fraktbolag. Om du är nyfiken på Sendify är det bara att klicka nedan.

Dela den här sidan

Tipsa ditt nätverk av småföretagare om denna sida, så att fler kan skicka enklare och med bättre priser.