Sendify

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Läs mer

Sant eller falskt: Det är krångligt och dyrt attexportera till Norge?

2020.10.28

Att exportera till vårt grannland Norge kan ironiskt nog vara mer komplicerat än att exportera till ett land längre bort, exempelvis Spanien. Anledningen är ju såklart att Norge inte är medlem i EU. Låt oss en gång för alla reda ut vad som faktiskt gäller för dina frakter till Norge!

 

Den svårkorsade norska gränsen

Har du exporterat till Norge och blivit chockad när du fått tilläggsavgifter på tull och moms på fakturan? Eller funderar du på att exportera till Norge men är osäker på grund av att du inte vet vilka regler som gäller? Då är du inte ensam.

Trots att det geografiskt sett borde vara enkelt och billigt att exportera till Norge, kan det upplevas vara både komplicerat och dyrt. Anledningen till det är att Norge till skillnad från våra andra grannländer, inte är med i EU och därmed är det inte fri handel mellan Norge och Sverige.

På grund av att det inte är fri handel mellan Norge och Sverige, behöver du förhålla dig efter fler regler när du exporterar till Norge, vilket kan kännas jobbigt. Men med rätt information om vilka regler som gäller blir din frakt till andra sidan gränsen lite enklare!

 

Gråzonen kring tull och moms

Det första och främsta som du behöver veta är att när du exporterar till Norge så korsar du en tullgräns, och därför behöver du i vissa fall betala tull och i samtliga fall betala moms.

Att du i vissa fall behöver betala tull och i andra fall inte, gör att det uppstår gråzoner och oklarheter kring export till Norge. Det är nämligen så att du behöver betala tull för vissa varor, medan andra varor är tullbefriade vid export till Norge.

Undrar du över om din vara är tullbefriad? På norska tullverkets hemsida listar dem tullregler för samtliga varor. Om du kommer exportera samma typ av vara behöver du bara kolla upp tullreglerna för just den varan en gång, vilket gör att det inte blir särskilt krångligt att ta reda på vilka regler som gäller för din vara.

 

Exporten till Norge blir enklare med Sendify

Så är det sant eller falskt att det är krångligt och dyrt att exportera till Norge? Tull och moms kan upplevas som krångligt, och gör såklart att det blir lite dyrare för dig att frakta, men om du har koll på vad som gäller behöver det varken vara krångligt eller särskilt dyrt.

Om du väljer att frakta med Sendify blir din export till Norge både smidigare och billigare. Hur då? tänker du. I Sendifys fraktbokningstjänst får du automatiskt tillgång till tullfakturor som vi sedan skickar in till Tullverket åt dig. Dessutom kan du frakta med rabatterade fraktpriser, vilket gör att ditt slutpris blir billigare.

Fick du inte svar på din fråga? Kolla in vår sida om tull vid frakt till eller från Norge för en mer detaljerad förklaring av alla tullregler.