Sendify

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Läs mer

En 5-minuters guide till importavgifter

2020.08.06

Idag är det enkelt att köpa och beställa varor online från andra länder, vilket gör att många svenska företag väljer att importera varor till Sverige. Men när det kommer till att frakta varor från ett land till ett annat finns det fortfarande en del hinder, också känt som importavgifter. I den här guiden kommer du därför att få reda på allt som hör importavgifter till!

Importavgifter: Friend or Foe?

Innan vi går in på hur importavgifter, eller rättare sagt tull och moms, tillämpas i praktiken är det viktigt att du får en förståelse för varför tull och moms finns och tillämpas. Kort och gott så är tull och moms till för att begränsa handeln mellan länder genom att öka priset på importerade varor, vilket gör att priset på dessa varor blir dyrare för slutkonsumenten.

Nu kanske du ställer dig själv frågan: Varför vill man begränsa handeln? Varför inte låta varor förflyttas fritt över gränserna? Det korta svaret till de frågorna är att länder vill skydda inhemska företag från konkurrerande företag utomlands, och på så vis stötta den inhemska produktionen av olika varor.

Det går därför att betrakta svenska importavgifter som både “friend” och som “foe”, eftersom att de från ena synvinkeln hjälper till att upprätthålla och stötta Sveriges inhemska produktion av varor, men från den andra synvinkeln gör att varor som kommer utifrån Sverige blir dyrare för den svenska slutkonsumenten.

 

Så fungerar tull och moms i praktiken

Som ett importföretag är du dock antagligen mest intresserad av att veta hur importavgifter fungerar i praktiken. Det korta svaret till det är att du i regel behöver betala tull och moms när du importerar från ett land utanför EU till Sverige.

Vad som avgör hur mycket du kommer att få betala i tull är varan som du importerar, då det kostar mer att importera vissa varor än andra. Anledningen till det är att man vill främja importeringen av vissa varor, och begränsa importeringen av andra varor.

Om du är nyfiken på hur mycket du kommer att få betala i tull för just den varan som du importerar, kan du gå in på Tullverkets hemsida och kolla upp vilken varukod som din vara har. Tullen kommer nämligen att fakturera dig utefter varukoden.

Utöver tull behöver du även betala skatt i form av moms för att få importera varan till Sverige. Hur mycket du behöver betala i moms beror även här på vilken typ av vara som du importerar, men momsen brukar ligga på 25 procent.

 

Importera smidigare med Sendify

Oavsett om du anser att importavgifter är din friend eller foe, är den bittra sanningen att du behöver betala tull och moms när du importerar en vara. Men det går att göra import smidigare – med hjälp av Sendify.

Om du importerar en vara till Sverige med hjälp av Sendify, kommer systemet automatiskt att berätta för dig när du behöver betala tull och därmed fylla i en tullfaktura. Tullfakturan är redan tillgänglig i Sendifys system, så det enda du behöver göra är att fylla i den och skicka in den digitalt till vår tullmejl.